fbpx

Provincie Friesland tikt Qbuzz op de vingers

27 sep 2010 15:21

De provincie Fryslân heeft Qbuzz aangesproken over het weigeren van OV-chipkaart reizigers in bussen zonder apparatuur. "De afspraak is simpel: als de apparatuur het niet doet, reizen klanten met een OV-chipkaart gewoon gratis mee. Dat horen alle chauffeurs gewoon te weten"; zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

Vóór de introductie van de OV-chipkaart zijn er afspraken gemaakt met de busbedrijven Connexxion en Qbuzz over mogelijke problemen met de OV-chipkaart apparatuur in de bus. Daarbij is expliciet afgesproken dat de reizigers niet de dupe mogen worden als de apparatuur het niet doet.

Als de OV-chipkaart apparatuur in een bus niet werkt kunnen reizigers op vertoon van de OV-chipkaart gratis reizen. Mocht de OV-chipkaart apparatuur tijdens de reis weer gaan werken, dan moeten reizigers alsnog inchecken.

Het komt ook voor dat een bus helemaal geen OV-chipkaart apparatuur heeft, bijvoorbeeld bij ingehuurde touringcars. Deze bussen worden soms ingezet in de spits zodat er op drukke tijden twee bussen achter elkaar aan rijden. Touringcarchauffeurs mogen dan reizigers verwijzen naar de gewone bus, die een paar minuten achter de touringcar aanrijdt. Dit is al gebruikelijk bij reizigers met een strippenkaart. De busbedrijven werken eraan om alle bussen te voorzien van OV-chipkaartapparatuur.

Wanneer tijdens de reis de apparatuur uitvalt en OV-chipkaart reizigers niet kunnen uitchecken, kunnen ze het te veel betaalde bij het vervoersbedrijf terugvragen.