fbpx

Reisadvies via NS-kaartautomaat winnende idee Spoorprijs 2012

De eerste editie van de Spoorprijs heeft 130 ideeën opgeleverd ter vebetering van reisinformatie. De hoofdprijs gaat naar Dennis Jongen, die voorstelt om via de NS-kaartautomaat actuele reisinformatie te geven. Met zijn idee is het mogelijk om ook reizigers zonder smartphone op het station een actueel reisadvies te geven. En kun je op het vertrekstation de hele treinreis overzien, niet alleen de trein tot je eerste overstap (zoals op de ´blauwe borden´).

Volgens de jury is het plan om actuele reisinformatie te geven via de NS-kaartautomaat met een beperkte investering uit te voeren en past het prima bij de ambitie van NS om de actuele reisinformatie te verbeteren.

Waardevol benutten
Dat het idee aansluit bij een behoefte blijkt ook uit het feit dat zeven andere deelnemers een soortgelijk idee indienden. Ook de ervaringen in het buitenland – waar je al reisadvies kunt krijgen via de kaartautomaat – zijn positief. Met de winnende inzending kunnen de kaartautomaten ook na het verdwijnen van het papieren treinkaartje waardevol worden benut. “Het is nu aan NS om hier iets mee te doen,” zegt juryvoorzitter Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl.

Papieren intercity boekje
Een ander winnend idee (derde prijs) is het opnieuw invoeren van het papieren Intercityboekje. Per 9 december verandert één op de drie treintijden. Vooral ouderen hebben behoefte om die nieuwe tijden in een handzaam boekje te kunnen opzoeken. Treinreiziger.nl – initiatiefnemer van de Spoorprijs – onderzoekt nu met reizigersvereniging Rover of het papieren Intercityboekje per 9 december terug kan keren. De laatste editie van het Spoorboekje (2010) had een oplage van 70.000 stuks. “Dat geeft aan dat er nog steeds behoefte aan is,” aldus de jury.

Andere prijswinnaars
Het idee om duidelijker informatie te geven op schermen in treinen en op stations is beloond met de tweede prijs. Bijvoorbeeld niet de eindbestemming in grotere letters maar het laatste grote station. Want niet elke reiziger weet of station Amersfoort Schothorst vóór of na station Amersfoort ligt. De vierde prijs gaat naar het idee om lijnen te voorzien van nummers. De Intercity van Alkmaar naar Maastricht zou dan bijvoorbeeld lijn 2 kunnen worden. De vijfde prijs is voor het idee om de lengte van de trein aan te geven op het perron, zodat reizigers weten waar ze kunnen instappen, sneller kunnen instappen en zich beter kunnen spreiden over de trein.

Eervolle vermelding
Daarnaast verdienen tien ideeën volgens de jury een eervolle vermelding:

  • hotspots station gratis voor gebruik ns.nl en m.ns.nl
  • alle vertragingen en omleidingen op één mega-scherm
  • scherm of app met vraag- en aanbod van treinvervangend vervoer
  • bewaking van aansluitingen in de reisketen
  • voorkomen overbelasting reisinformatie met NFC-techniek
  • persoonlijk reisadvies via SMS
  • omroepen of het perron links of rechts van de trein ligt (zoals S-Bahn Berlijn)
  • alternatieven voor de trein bij stremmingen omroepen
  • meer visueel reisadvies
  • drukte-indicator van treinen in reisplanners (sinds 30 oktober al deels gerealiseerd).

De Spoorprijs is een initiatief van Treinreiziger.nl. De inzendingen zijn beoordeeld door Onno Pruis (Movin Systems), Marc Maartens (adviseur/publicist), Evelien Fleskens (Jonge Veranderaars), Ger Nijman (Hogeschool van Amsterdam) en Hildebrand van Kuijeren (Treinreiziger.nl). Prijswinnaars zijn geinformeerd.