Reisinformatie: diverse apps getest
17 jan 2012 13:05
Veel reizigers hebben tegenwoordig een smartphone bij de hand als zij op reis zijn. Sinds het vrijkomen van de API (softwarecode) van de NS is het voor ontwikkelaars mogelijk apps te maken met actuele reisinformatie van de treinen. Door deze ontwikkelingen zijn er steeds meer mogelijkheden voor reizigers om aan de reisinformatie te komen.
Treinreiziger.nl zet de mogelijkheden om reisinfo te vergaren op een rij, met een aantal voorbeelden van goede te gebruiken apps.
Spoorwegen op de smartphone
De Reisplanner Xtra (gratis) is de officiële app van de NS, beschikbaar voor iPhone en Android. Met de app kunnen reizen gepland worden en kunnen die ´bewaakt´ worden met bijvoorbeeld vertragingsinformatie. Ook kunnen reizen ´bewaakt´ worden, zodat reizigers worden herinnerd aan het uitchecken.
De eerste app die beschikbaar was, alléén voor iPhone, is Trein (0,79 euro). Eerst was NS niet blij met de app, omdat ze graag zelf de informatievoorziening in de hand hield. Dat was in een het beginstadium van de smartphone. De app is heel simpel: de gebruiker kan van stations de vertrektijden weergeven en reizen plannen en opslaan.
Een nieuwe, zeer goed beoordeelde app voor de iPhone en tevens de snelst werkende, is Railway NL (0,79). Deze app kan één ding: reizen plannen voor direct vertrek. Je vult het vertrekstation met GPS, de zoekfunctie of uit de lijst in en vervolgens het eindstation. De app geeft vervolgens de eerstvolgende drie mogelijke reizen aan.
9292
De bekendste reisplanner voor het OV in Nederland is uiteraard 9292. De apps voor de iPhone en Android zijn het handigst voor al het openbare vervoer, behalve de trein op korte termijn. De informatie is namelijk nog niet realtime voor de treinen. Voor sommige bussen is de informatie realtime bij de lijst met haltevertrektijden, maar niet in de reisplanner.
iPad
Voor de iPad is er, buiten het gebruik van de opgeblazen iPhone-apps, geen keuze. De enige app die speciaal voor dat apparaat is gemaakt, is Station HD+ (0,79 euro). De NS heeft als cadeautje voor het verdwijnen van het oude klapperbord in Utrecht de app Blauwe Bord gemaakt, die precies hetzelfde als het blauwe bord doet, maar deze is daardoor alléén te gebruiken voor de vertrektijden van Utrecht Centraal.
België en Duitsland
Voor een algehele reisplanner voor het OV in België is de app van de NMBS handig, te gebruiken voor iPhone en Android. De app van Infrabel (spoorbeheerder in België) is echter handiger als het om plannen van reizen met puur de trein gaat, eveneens voor iPhone/iPad en Android. De Lijn (busvervoer Vlaanderen) heeft ook een iPhone app, evenals MIVB (Brussel, iPhone, Android)
De app van DB (Duitsland) werkt zeer soepel. De app bevat de treintijden van (nagenoeg) alle treinen in Europa en het OV binnen Duitsland. De informatie van de treinen in Duitsland is realtime. Reizen kunnen door heel Europa gepland worden. Beschikbaar voor iPhone/iPad en Android.
Andere landen
- Frankrijk: iPhone/iPad en Android;
- Zwitserland: iPhone en Android, ook voor ander OV;
- Luxemburg: iPhone en Android, ook voor ander OV;
- Oostenrijk: iPhone en Android, ook voor ander OV;
- Denemarken: iPhone en Android, ook voor ander OV;
- Noorwegen: iPhone en Android;
- Engeland: iPhone (5,49 euro) en Android (3,95 euro).
Ander openbaar vervoer
Steeds meer OV-bedrijven in Nederland brengen ook eigen apps uit voor informatie, vertrektijden en reizen plannen. Dat zijn de volgende.
- GVB: iPhone. Bijzonderheid is dat via de apps ook de twitteraccounts met actuele verstoringente volgen zijn;
- Connexxion: iPhone.
- BRENG: iPhone.
Andere apps
Uiteraard is dit maar een selectie van de vele beschikbare applicaties in de App Store en Android Market. Zelf op zoek gaan naar de apps is zeer makkelijk via de zoekfuncties van de winkels.
Foto 1: Reisplanner Xtra, foto 2: Trein, foto 3: Railway NL, foto 4: 9292, foto 5: DB, foto 6: SNCF en foto 7: Connexxion.