fbpx

RET evalueert proef reizen op rekening

De Rotterdamse vervoerder RET evalueert deze maand de proef waarbij 150 testreizigers achteraf betalen voor het reizen met metro, tram of bus. Reizigers zijn enthousiast, maar het bedrijf kijkt ook naar de technische en financiële haalbaarheid. Dit jaar moet duidelijk worden of er een vervolg komt op de proef. 

De RET is de eerste vervoerder in Nederland die reizen op rekening onder consumenten test. Hoewel de test later deze maand wordt geëvalueerd, is de proef nog niet afgelopen. "We hebben zelfs nog nieuwe faciliteiten aan de proef toegevoegd. Zo kunnen reizigers vanaf nu ook direct online een gemiste check-uit corrigeren", zegt RET woordvoerster Frouke Albers.

De testreizigers hoeven bij de RET geen saldo te hebben op hun OV-chipkaart, maar betalen achteraf via factuur. Bovendien is het mogelijk om meerdere OV-chipkaarten op één factuur te zetten. Dat is vooral handig voor families, die op deze manier een factuur en overzicht hebben van al hun reizen. 

Wanneer de test precies stopt, en of de testreizigers dan weer op saldo moeten gaan reizen is nog niet duidelijk. "Dat hangt af van de evaluatie. Als we besluiten reizen op rekening verder door te voeren, dan is het logisch dat de testreizigers op factuur kunnen blijven reizen", aldus Albers.

Redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl doet ook mee aan de proef. "Het is een mooie ontwikkeling, waarbij je voor het eerst kunt stellen dat niet de vervoerder maar de reiziger centraal staat. Je merkt nog wel dat het om een test gaat. Ook bij Trans Link Systems, die eveneens betrokken is bij de proef, verloopt nog niet alles soepel."