fbpx

RET medewerkers mogen zelf proces-verbaal opmaken

21 nov 2012 11:20

Medewerkers van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET kunnen zelf een proces-verbaal gaan opmaken wegens geweld, bedreiging en belediging. De RET is het eerste vervoersbedrijf in Nederland dat dit doet, meldt de onderneming dinsdag.

Voorheen moesten de medewerkers aangifte doen bij de politie, die dan proces-verbaal opmaakte. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de zogenoemde buitengewoon opsporingsambtenaren (boa´s) echter meer bevoegdheden gegeven, waaronder het opmaken van een proces-verhaal. De RET heeft het afgelopen jaar tweehonderd boa´s hiervoor opgeleid.

Een proces-verbaal is volgens algemeen directeur Pedro Peters sterker bewijs dan alleen een getuigenverklaring van een RET-medewerker. "De verdachte kan daardoor een hogere straf krijgen", stelt Peters.

Peters is blij met de extra bevoegdheden. "Onze boa´s zijn de mannen en vrouwen die letterlijk en figuurlijk vaak de eerste klappen opvangen. Daarom heeft de RET er jaren voor gepleit om de positie van deze mensen tegenover daders te versterken. Het mag niet het woord van de dader tegenover het woord van de boa zijn."

Het aantal geweldsincidenten bij de RET is sinds 2009 overigens gehalveerd. Wel signaleert het Rotterdamse vervoersbedrijf een verharding van de incidenten die resteren.

(c) Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *