Rotterdam heeft groot blauw vertrekbord teruggekregen
18 dec 2019 18:35
Na jaren van afwezigheid heeft Rotterdam Centraal weer een groot blauw bord met de actuele vertrektijden. Dit keer geen klapperbord, maar een digitaal bord. Het grote scherm van 9,5 bij 1,8 meter is vandaag onthuld door NS en ProRail. Den Haag volgt begin 2020, Utrecht in de loop van 2020.
Behoefte
Het grote digitale scherm toont alle vertrektijden van het komende half uur en reisadviezen bij eventuele verstoringen. De grote blauwe borden verdwenen enkele jaren geleden. NS dacht dat de kleinere blauwe digitale borden op verschillende plekken in de stationshal ook voldeden. NS geeft nu toe dat reizigers wel degelijk behoefte hebben aan een groot vertrekbord.
Langwerpig
De borden hadden eigenlijk eerder moeten terugkeren, maar door een mislukte aanbesteding duurde het langer dan gepland. Het grote scherm is een aanvulling op de serviceverlening. In tegenstelling tot het verleden is het bord nu meer langwerpig, vergelijkbaar met het bord dat station Schiphol Airport heeft.
Geschikte locatie
Een goede locatie vinden in de stationshal bleek een ingewikkelde opgave. “De reisinformatie moet van een afstand goed leesbaar zijn en het is noodzakelijk dat het scherm tegen vocht en kou kan”, vertelt Astrid Bunt, directeur stations bij ProRail. Het is belangrijk dat het scherm direct opvalt voor binnenkomende reizigers, zonder dat dit de loop van andere reizigers hindert. Astrid Bunt: “Boven de toegangspoortjes is bijvoorbeeld niet geschikt. Reizigers zijn vaak geneigd naar rechts te kijken, vandaar dat het scherm in Rotterdam aan de centrumzijde van het station hangt.”
Den Haag en Utrecht
Op station Den Haag Centraal zijn NS en ProRail gestart met het plaatsen van een XL-reisinformatiescherm. Naar verwachting is dit scherm vanaf 6 januari beschikbaar voor reizigers. Het scherm komt voor de poortjes aan de centrumzijde van het station. De afmeting van het scherm is 7,0 bij 2,0 meter. Het XL-reisinformatiescherm op station Utrecht Centraal komt volgend jaar, als de vergunning rond is.
Niet iedereen weet het, maar het ‘Blauwe Bord’,vroeger icoon van stationshal Utrecht C, hangt in Het #Spoorwegmuseum! pic.twitter.com/TuxK4CBe4c
— Spoorwegmuseum (@Spoorwegmuseum) May 26, 2014
Die foto’s onder elkaar laten mooi zien dat lichte letters op een donkere achtergrond veel beter leesbaar zijn dan donkere letters op een lichte achtergrond.
De foto’s laten alleen zien dat er in het ene geval scherp gesteld is op de mensen vlakbij de fotograaf, en in het andere geval op het bord in de verte.
Inderdaad, vergeleken met het oude vertrekbord in Utrecht kun je niet echt van een verbetering spreken. De nieuwe informatieborden zijn aanmerkelijk slechter leesbaar. Dit probleem speelt vooral als de lichtval van buiten ongunstig is. Vreemd dat NS blijkbaar nog steeds niet in staat is om zoiets eenvoudigs goed te regelen…
Blijkbaar heb je het bord zelf nog niet eens in werking gezien. Je gezeur over de lichtinval is namelijk gewoon volslagen onzin. Maar goed, als jij denkt dat zoiets eenvoudig goed te regelen is, dan is het voor jou vast geen probleem om hier even exact uit de doeken te doen hoe het dan wel moet. Het gaat hier overigens om een extra service, waar ruim 95% van de reizigers zonder kan. Een antiek ding als het oude bord in Utrecht zal in elk geval nooit opnieuw worden gemaakt. Zeker niet door de beperkte mogelijkheden ervan.
Mooi initiatief. Ik ben er blij mee.
Nu de grote borden ROTTERDAM CS op de perrons nog terug.
Voor de huidige bordjes moet je als vreemdeling eerst je bril opzetten wanneer je het station binnen komt rijden.
Doet het bord nog iets zit er nog iets van leuke animatie in, zoals het ouwe blauwe bord ook deed ?.
Of is het gewoon een groot saai digitaal bord, zou leuk zijn als beetje soort van ouderwetse draai animatie ofzo in zat.
En nu maar hopen dat de treinen op tijd aankomen en vertrekken dan is iedereen gelukkig…
Ja man, want dat gebeurt echt nooit he?
Dat gebeurt in de meeste gevallen wél!
Ik was er vandaag en wat me gelijk opviel toen ik vanaf het stationsplein naar binnen liep dat die stomme kleine schermpjes er nog steeds staan en dat die zo een beetje rebelst van dat grote scherm blokkeren. Niet echt over nagedacht, hopelijk verplaatsen ze die kleine schermpjes nog naar een andere plek waar ze wel nut hebben.
rebelst = de helft
Rotterdam heeft groot blauw vertrekbord terug gekregen.?
Rotterdam heeft groot ‘blauw’ vertrekbord terug gekregen.!
Inderdaad, hoezo blauw”?
Inderdaad, hoezo “blauw”?
Ik vind die kleinere schermen verspreid over de stationshal eigenlijk wel handig. Hoop dat die wel gewoon blijven. 🙂
Ook gele vertrekstaten nooit uit dienst nemen svp!