fbpx

Rotterdamse e-Busz bij start Tour de France

22 jun 2010 14:03

Amper een week geleden is de duurzame e-Busz overgedragen aan de RET. Weliswaar zal de bus pas in september in de reizigersdienst te zien zijn, maar van 1 tot 4 juli zal de bus ook al even actief zijn rond de Tour de France. 

Vier uur
De elektische e-Busz kan tot maximaal vier uur vooruit, zonder steun van een dieselmotor. Bij eerdere genaraties was dit veel korter. Andere hybride bussen hadden daarnaast veelal wel de steun van de dieselmotor nodig. Een ander voordeel is dat de e-Busz veel stiller is dan een reguliere bus.

Inzet
Vanaf september zal de bus worden ingezet op RET lijn 44 tussen Rotterdam Centraal en Zuidplein. Maar eerder al zal de bus in actie komen rond de Tour de France, die dit jaar in Rotterdam start. Tijdens Le Grand Depart van de Tour (1 – 4 juli) zal de e-Busz dienst doen als parkeerpendelbus voor speciale gasten. 

New Energytocht
Op vrijdagavond 2 juli (21.45 – 23.00 uur) rijdt de e-Busz ook mee in de New Energytocht. Een bijzondere parade van schone en duurzame vervoersmiddelen trekt door de Rotterdamse binnenstad en neemt in haar ‘rondje bruggen’ ook een stuk van het proloogparcours mee. 

Besparing 
Overligens levert de e-Busz niet alleen milieuvoordeel op. Bij productie van de bussen in semi-industriële omvang levert de e-Busz ook een economisch voordeel op. Zo bespaar je onder andere op brandstof- (tot 40 procent) en onderhoudskosten (ruim 20 procent), waardoor de totale levensduurkosten (cost of ownership) per e-Busz circa 200.000 euro lager uitvallen dan die van een gangbare stadsbus.

Foto´s: e-Busz