fbpx

Rover: spoorboekje niet afschaffen

21 okt 2010 13:09

Het papieren spoorboekje kan niet worden gemist en mag dus niet worden afgeschaft. Dit advies geeft Rover samen met andere consumentenorganisaties aan NS. De reizigersvereniging vindt dat er onvoldoende alternatieven aanwezig zijn. Maandag zal NS bekend maken of het spoorboekje daadwerkelijk gaat verdwijnen. 

NS hebben aangegeven het papieren spoorboekje af te willen schaffen. Volgens NS worden te weinig spoorboekjes verkocht en heeft de reiziger meer behoefte aan actuele informatie waardoor het spoorboekje niet meer volstaat. Als alternatief bieden NS gratis digitale reisinformatie of telefonische informatie via 0900-9292 voor 70 cent per minuut.

Alternatief
Rover is fel tegen het afschaffen van het papieren spoorboekje. De reizigersvereniging vindt het Internet en een duur betaald telefoonnummer onvoldoende alternatieven: “Sommige reizigers hebben behoefte aan een groter overzicht dan een enkel reisadvies. In andere landen zijn bijvoorbeeld nog lijnfolders beschikbaar, een dergelijk alternatief ontbreekt bij NS” aldus een woordvoerder van Rover.

Lijnfolders
De Nederlandse Spoorwegen gaf eerder tegenover treinreiziger.nl aan dat reizigers bij de grote stations een uitdraai per spoorlijn van de treintijden kunnen krijgen. Of dit in de vorm van een print of een folder zal zijn, is nog niet duidelijk. 

Oplage
Rover twijfelt aan de stelling van NS dat het spoorboekje niet voldoende wordt verkocht. Het spoorboekje heeft een oplage van 70.000 stuks, daarvan worden 18.000 stuks tegen het volle tarief verkocht. Abonnementhouders die het spoorboekje met korting kopen zijn in deze cijfers nog niet inbegrepen. Daarnaast wijst Rover op onderzoek dat 30% van de 50-plussers geen internet gebruikt, bij ouderen ligt dit percentage nog hoger.

Maandag 
De NS neemt de kritiek serieus, reageert een woordvoerder. Maandag beslist het spoorwegbedrijf of het papieren spoorboekje voorlopig toch blijft bestaan

Commercieel
Mocht NS daadwerkelijk stoppen met de uitgave van het spoorboekje, dan vraagt Rover of een andere partij de het spoorboekje commercieel mag gaan uitgeven. Of de Nederlandse Spoorwegen daaraan willen meewerken, is nog niet bekend.

Andere landen
In België had men eerder plannen (2002-2004) om het papieren spoorboekje af te schaffen. Na een reeks van klachten kwam de Belgische spoorwegen daarop terug. In België heeft het papieren spoorboekje nog slechts een oplage van 6.000 stuks. In Duitsland is het papierenspoorboekje in 2009 wel afgeschaft. Daar had de laatste editie van het "Kursbuch" een oplage van 20.000 stuks. In Nederland is de oplage nog een stuk hoger. Dat komt mede doordat vaste klanten het spoorboekje met korting kunnen kopen.

Foto´s: diverse spoorboekjes. De laatste foto betreft het Duitse Kursbuch, welke sinds 2009 niet meer verschijnt.