fbpx

Rover: spoorboekloos rijden geen succes

De proef spoorboekloos rijden tussen Amsterdam en Eindhoven is volgens reizigersverening Rover geen succes. Tot die conclusie komt de reizigersvereniging na aanhoudende klachten over de stoptreindienst. Rover-voorzitter Arriën Kruyt heeft NS om bezinning gevraagd om het openbaar vervoer geen verdere imagoschade aan te doen.

Sinds de aanvang van de proef “elke tien minuten een trein” wordt Rover overspoeld met klachten over vertragingen en overvolle stoptreinen. De oorzaak ligt echter voor een groot deel buiten de proef: NS hebben tegelijk met de proef nieuwe sprinters in gebruik genomen en oudere dubbeldekkertreinen van het spoor verwijderd. Rover vindt de planning van NS onbegrijpelijk, volgens de reizigersvereniging had NS tijdens de proef juist materieel achter de hand moeten houden in plaats van treinen van het spoor te verwijderen.

Maandag voerde Rover een spoedoverleg met NS over de toestanden op het spoor. Na dit gesprek was de reizigersvereniging positief: de problemen waren bij NS bekend en de vervoerder gaf aan de treinen op een aantal trajecten te zullen verlengen. Sindsdien blijven de klachten onophoudelijk binnenstromen.

“De gang van zaken bevordert wederom een negatief imago van het OV, dat is in niemands belang. De vraag is of het verstandig is om met de proef door te gaan”, schrijft Rover-voorzitter Arriën Kruyt aan NS. Volgens Rover is de proef “elke tien minuten een trein” geen succes en kan het alleen worden voortgezet indien NS per direct de dubbeldekkertreinen weer in gebruik nemen.