fbpx

Schadeclaim NS na mishandeling medewerker

(Novum) – De Nederlandse Spoorwegen willen geld zien van de mannen die zaterdagnacht aangehouden zijn voor de mishandeling van een conducteur in burger. Mocht het tot een strafproces komen, dan zal de NS zich volgens een woordvoerder ´zeker´ melden als benadeelde partij.

Zaterdagnacht werd een hoofdconducteur in burger mishandeld in de intercity van Amsterdam naar Amersfoort. Een 34-jarige man uit Delfzijl en een 35-jarige Groninger zijn aangehouden in verband met het incident. De NS´er werd buiten westen geschopt en geslagen nadat hij een van de mannen in de trein zag urineren en hem daarop aansprak. De conducteur is volgens de NS-woordvoerder thuis. Hij heeft een gebroken sleutelbeen, een hersenschudding en een tand door zijn lip.

Het slachtoffer heeft zich niet als conducteur bekend gemaakt, maar dat is volgens de woordvoerder niet relevant. "Je blijft met je poten van onze mensen af, anders zul je de gevolgen voelen", zegt hij fel. Als niet een conducteur maar een willekeurige reiziger slachtoffer was geworden van de mishandeling, was het volgens de woordvoerder niet aan de NS om in te grijpen. "Wij schakelen dan de spoorwegpolitie in."

Hoe hoog de schadeclaim zal zijn, is nog niet bekend. Dat gaat de NS de komende tijd met juristen onderzoeken. Wel zegt de woordvoerder dat ze ´het onderste uit de kan´ willen halen. Of de twee verdachten een bekentenis hebben afgelegd, is volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) nog niet bekend. Een woordvoerder zegt dat de twee en enkele getuigen nog verhoord worden.

FNV Bondgenoten zegt ´hevig geschokt´ te zijn over de mishandeling. Volgens de vakbond had de intercity, waarin na de wedstrijd Nederland-Schotland veel voetbalsupporters zaten, aangemerkt moeten worden als risicovol. Ook had de NS personeel in moeten zetten dat gekwalificeerd is om mishandelingen van medewerkers te voorkomen.

Vorige week kondigden de NS en de vakbonden een pakket landelijke veiligheidsmaatregelen aan. Aanleiding hiervoor was de mishandeling van twee conducteurs op een perron van station Almere Centrum, vorige week donderdagavond. Roel Berghuis, bestuurder van FNV Bondgenoten: "De tragische situatie van gisteravond laat eens te meer zien dat die maatregelen hard nodig zijn."