fbpx

Sociale veiligheid bij RET kan effectiever

03 dec 2011 13:33

Niet alle instrumenten die de Rotterdamse vervoerder RET inzet om de sociale veiligheid te verbeteren zijn even efficiënt. Zo hebben de controleteams weinig effect en kan de camerabeveiliging efficiënter. Dat meldt de Rotterdamse Rekenkamer vrijdag.

De Rotterdamse Rekenkamer heeft een onderzoek uitgevoerd nadat de Stadsregio Rotterdam daarom had gevraagd. De Stadsregio verstrekt jaarlijks 35 miljoen voor sociale veiligheid. Dat geld wordt ingezet voor onder andere controleteams, conducteurs, een gesloten instapregime voor de metro en camera’s.

Volgens de Rotterdamse Rekenkamer is het onwaarschijnlijk  dat de inzet van controleteams (€ 14 mln) positieve effecten heeft op de sociale veiligheid. Tramconducteurs hebben dat waarschijnlijk wel, maar de waardering voor de tramconducteur is sinds 2006 niet gestegen. Terwijl dat dit wel de doelstelling was.  De Rekenkamer adviseert de inzet van conducteurs en controleteams te heroverwegen.

De camera´s op metrostations zorgen voor een preventieve werking. "Voor een preventieve werking hoeven echter niet alle camera’s live te worden uitgekeken", zo stelt de Rotterdamse Rekenkamer. Op dit moment zet de RET 39 fte´s in om de camerabeelden live te bekijken. Dat zou ook met minder kunnen.

De Rekenkamer heeft geen aanmerkingen op de tourniquets op de metrostations (jaarlijks onderhoud € 3,8 mln). Het aantal incidenten in de metro is sinds de plaatsing ervan sterk gedaald.