fbpx

SP wil aanpak vieze treintoiletten

03 nov 2013 12:56

SP-Kamerlid Farshad Bashir baalt ervan dat de toiletten in treinen zo vaak vies zijn. Hij wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld (openbaar vervoer) met de NS een plan maakt om ervoor te zorgen dat reizigers voortaan schone wc´s treffen. Dat zegt Bashir zondag, vooruitlopend op de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

"Het is werkelijk ranzig hoe vies sommige toiletten zijn. De NS moet de toiletten gewoon schoon houden. Bij comfortabel en goed openbaar vervoer horen voldoende én schone toiletten´´, aldus de SP´er.

Bashir wil verder weten wanneer de NS in alle treinen toiletten gaat inbouwen, zoals de Tweede Kamer eerder heeft besloten. "Het is al zeker dat de NS toiletten moet inbouwen. Dus de kosten hiervoor zijn ze toch kwijt. Ik wil daarom dat zo spoedig mogelijk de toiletten worden gerealiseerd zodat de reiziger hier snel gebruik van kan maken.´´

De afspraak dat elke trein een toilet moet hebben wordt opgenomen in de zogeheten concessie, het recht om op het spoor te rijden. De nieuwe concessie, die in handen komt van de NS, gaat in 2015 in. Minister Melanie Schultz van Haegen liet toen zij nog spoor in haar pakket had, weten dat in 2015 in alle intercity´s een toilet aanwezig moest zijn en dat vanaf dat moment alleen nog treinen mét toiletten besteld zullen worden. Per 2025 moeten in alle treinen – Intercity´s, stoptreinen en Sprinters – wc´s beschikbaar zijn.

De verplichting geldt niet voor andere treinvervoerders, omdat die niet op het hoofdrailnet rijden waar de concessie voor geldt. Bij de regionale spoorlijnen bepalen provincies en stadsregio´s de eisen. Daardoor hebben sommige Arriva treinen een toilet, en anderen niet. Ondere in Gelderland hebben regionale treinen van Arriva geen toilet. Bashir wil geregeld zien dat ook bedrijven als Veolia en Arriva toiletten aan boord van hun treinen moeten hebben.

(c) ANP / Treinreiziger.nl