fbpx

Spoorwegmuseum zoekt treinkaartje uit 1839

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is op zoek naar het oudste treinkaartje van Nederland. Omdat volgende week het papieren treinkaartje verdwijnt, vindt het museum het tijd om ook het allereerste kaartje uit 1839 aan de collectie toe te voegen.

De conservator van het museum heeft laten weten 25.000 euro voor het kaartje over te hebben. "Het bedrag is vooral een indicatie van de historische waarde van het kaartje. Het zou de Rembrandt van ons Spoorwegmuseum zijn", aldus een woordvoerder. Het oudste kaartje dat nu in het bezit is van het museum stamt uit 1840. Een boekbinder uit Haarlem vond vorig jaar tot zijn verbazing een rits kaartjes uit dat jaar in de kaft van een oud boek.

Treinkaartjes uit de beginperiode van de spoorwegen zijn zeldzaam. Treinreizigers moesten in die tijd bij het uitstappen hun kaartje weer inleveren, zodat ze konden worden geteld en vernietigd. "We weten dat er in 1839 77.000 kaartjes zijn uitgegeven. We hopen dat er nog eentje bewaard is gebleven", aldus de zegsman.

Het Spoorwegmuseum waarschuwt mensen voor replica’s van het felbegeerde kaartje. "We worden regelmatig benaderd door mensen die denken dat ze op een goudmijn gestuit zijn, maar we moeten ze vaak teleurstellen.” Het blijkt dan vaak te gaan op nepkaartjes die bij de viering van 100 jaar spoorwegen in 1939 werden uitgedeeld. De kaartjes lijken sterk op het exemplaar uit 1839 maar zijn van echt te onderscheiden door een kartelrandje.

Vanaf volgende week kunnen treinreizigers in Nederland niet meer op een papieren kaartje reizen (wel op een eenmalige ov-chipkaart, geprint op papier). Het museum wil dan ook het allerlaatste kaartje ooit uit de automaat halen als sluitstuk van de collectie treinkaartjes.

(c) ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *