fbpx

Sprinters krijgen in de toekomst toch een toilet

29 sep 2012 14:10

De NS gaat toch toiletten installeren in Sprinters. Lange tijd wilde de onderneming daar niet aan, maar op dat standpunt wordt nu teruggekomen. Alle nieuwe treinen worden uitgerust met toiletruimtes met een urinoir, een toilet, een wasbak en een verschoontafel voor baby´s, bevestigt een NS-woordvoerder na berichtgeving van het AD.

De aanvankelijke weigering om toiletten in te bouwen in Sprinters zorgde voor veel kritiek. De Tweede Kamer vroeg in 2010 aan verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) om in te grijpen, maar dat vond zij in tijden van crisis te duur. Ook NS vond het te duur, die zei dat het inbouwen van het toilet 90 miljoen euro zou kosten.

Hoge nood
De installatie van een apart urinoir moet de treintoiletten vrouwvriendelijker maken. De NS werkte in samenwerking met de TU Delft aan een nieuw ontwerp. De nieuwe toiletruimtes moeten ervoor zorgen dat mensen niet alleen bij hoge nood naar het toilet gaan, maar het moet een ruimte worden waar mensen graag naartoe gaan, zegt TU Delft-onderzoeker Marian Loth in de krant.

Consumentenorganisaties
Consumentenorganisaties en diverse Tweede Kamerleden hebben jarenlang druk op NS uitgeoefend. Ook vakbonden vroegen aan NS om een oplossing, omdat het personeel soms lange ritten moeten maken zonder plasmogelijkheid. Volgens NS was een toilet niet nodig omdat reizigers korte afstanden met de Sprinter afleggen. Daarbij wees het spoorbedrijf erop dat ook andere vervoersmiddelen als metro, bus en tram geen toiletten hebben.

Lange termijn
Het kan echter nog wel even duren voordat de Sprinters een toilet hebben. Eerst krijgen dubbeldekkers een nieuwe toilet. Ook krijgen die treinen een ruimte voor het verschonen van baby´s. De Sprinters krijgen pas een toilet als het hele treinstel wordt vernieuwd. Gezien de Sprinters net nieuw zijn, kan dat nog wel lang op zich laten wachten.