fbpx

Staat ontving de hoofdprijs voor Connexxion-belang

14 mei 2013 13:03

De Nederlandse overheid heeft in januari het resterende staatsdeel van Connexxion voor twee keer de marktwaarde verkocht aan Transdev. De Staat ontving 132 miljoen euro voor het eenderde aandeel in het vervoerbedrijf dat het nog in bezit had. De werkelijke waarde was ongeveer 66 miljoen. Dat meldt OV-Magazine in een nieuwsbrief.

OV-Magazine trekt de conclussies op basis vant het jaarverslag van BNG (Bank Nederlandse Gemeenten). BNG boekte op zijn deel in het vervoerbedrijf vorig jaar liefst 40 procent af, van 54 naar 33 miljoen euro, "vanwege het verlies van concessies en de sterk verslechterde vooruitzichten" voor Connexxion. "De verwachtingen die we in 2007 hadden over de liberalisering van de OV-markt zijn in de praktijk niet uitgekomen", zo staat in het jaarverslag van BNG.

Connexxion-bestuursvoorzitter Hubert Guyot bevestigt het verlies aan waarde van zijn bedrijf en de te hoge koopprijs. “De Staat heeft heel goede zaken gedaan”, zegt hij in een interview dat OV-Magazine op 30 mei publiceert. Guyot betreurt het verlies van concessies die voor een deel fors verlies opleverden. “We schrijven niet meer in op concessies met verlieslatende biedingen.” Volgens Guyot is het wachten op het eerste faillissement van een vervoerder. “Dan pas kan de Nederlandse markt volwassen worden.”

In 2007 verkocht de Nederlandse overheid voor 244 miljoen euro tweederde deel van Connexxion aan de Transdev BNG Connexxion Holding, een joint-venture waarin BNG een belang van 25 procent heeft. Toen werd ook de afspraak gemaakt dat het resterende deel uiterlijk vijf jaar later zou worden verkocht. De overheid bedong met putopties een minimumprijs. Die werd begin dit jaar verzilverd.