fbpx

Stadler presenteert eerste Spurt voor Vechtdallijn

12 jun 2012 12:39

De Zwitserse fabrikant Stadler heeft dinsdag het eerste Spurt (GTW) treinstel voor de Vechtdallijn (Zwolle – Emmen) gepresenteerd. De treinen zullen worden geleverd aan Arriva, die in december de treindienst overneemt van NS.

Huiskleur
Nadat in mei 2010 bekend werd dat Arriva de concessies van de Vechtdallijnen en de Achterhoek had gewonnen, werden in juni 2010 38 GTW-treinstellen besteld bij het Zwitserse Stadler. Voor de Vechtdallijn heeft Arriva in totaal 14 treinstellen besteld. Anders dan de Spurt-treinen die elders door Arriva worden ingezet, zullen de treinstellen voor de Vechtdallijn blauw zijn. De provincie Drenthe had als mede-opdrachtgever om die kleur gevraagd. De kleur komt overeen met de huisstijl van de provincie. Ook de Qliner-bussen hebben rond Emmen al een blauwe huisstijl.

Comfort en inrichting
De treinstellen zijn gebaseerd op de GTW-stellen die Arriva momentaal al inzet in andere gebieden. Ze zijn voorzien van airconditioning en bevatten een gelijkvloerse instap, waardoor de treinen goed toegankelijk zijn voor mindervaliden. Beenruimte is volop aanwezig in alle compartimenten. Er kunnen in theorie vier stellen gecombineerd met elkaar rijden, al past dit niet langs de perrons aan de Emmerlijnen. Een toilet is ook aanwezig daar dit een eis was van de provincie.

Bovendien hebben de treinstellen gratis wifi, vijf TFT-schermen met reisinformatie, en bevat elke bak een werk- en stilteruimte. Er is voldoende ruimte om fietsen mee te nemen (al moet hier in tegenstelling tot de Merwedelingelijn wel voor worden betaald). Ook is er een servicebalie die zal worden bediend door een treinsteward.

Meer treinen
Arriva zal meer treinen inzetten dan NS nu doet op de lijn. Zo komen er doordeweek extra spitstreinen tussen Zwolle en Coevorden en zal de sneltrein voortaan ook in Mariënberg stoppen om een betere aansluiting richting Twente te bieden. Daarnaast gaan er op zondag en in de avond meer sneltreinen rijden.

Arriva neemt het vervoer op de Vechtdallijn vanaf zondag 9 december over.

Foto: Stadler Rail