fbpx

Stadsregio Arnhem Nijmegen combineert bus- en treinvervoer in één concessie

08 okt 2009 11:20

De Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft een nieuwe stap gezet ter voorbereiding op de concessie Openbaar Vervoer (OV) 2013. De concessie start op 1 januari 2013 en krijgt een duur van 10 jaar, bestaande uit acht jaar plus twee jaar verlenging.

In de concessie van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen die start in 2013 worden bus- en treinvervoer geïntegreerd. Dit opdat deze vervoersstromen goed op elkaar zijn afgestemd en reizigers het OV als vanzelfsprekend ervaren. Stadsregio en gemeenten gaan zelf ruimtelijke ontwikkeling rondom OV-knooppunten en de aanleg van infrastructuur realiseren. Dit gebeurt in nauwe samenhang met de concessie.

Het OV in de stadsregio krijgt een kwaliteitsimpuls door trein en bus, ruimtelijke ontwikkeling rondom OV-knooppunten en de aanleg van OV-infrastructuur in samenhang te realiseren, zo stelt de Stadsregio. In 2009 heeft de stadsregio door middel van onder meer een marktconsultatie onderzocht of zij haar ambities in één grote concessie zou kunnen integreren. Onder andere gezien de huidige moeilijke marktomstandigheden als gevolg van de financiële crisis (investeringsgelden, gebiedsontwikkeling), kiest de stadsregio ervoor ruimtelijke ontwikkeling en de ontwikkeling van infrastructuur niet in de concessie maar in parallelle trajecten samen met gemeenten te doen. De concessie en deze projecten worden intensief op elkaar afgestemd. Op die manier worden de risico’s beperkt en wordt toch efficiencyvoordeel en goede afstemming bereikt, zo verwacht men.

In deze opzet ontwikkelen gemeenten samen met de stadsregio zelf de OV-knooppuntlocaties en komt er een nauwe samenhang met de OV-ontwikkelingen op deze locaties. In zogenaamde Bevoegdheden Overeenkomsten (BOV’s) staat wie wat betaalt, wanneer wat wordt gerealiseerd en hoe de OV-aanbieder het openbaar vervoer hierop aansluit (bijvoorbeeld frequentieverhoging bij oplevering nieuw station of P&R). De verdere uitbouw van het HOV-netwerk in de vorm van vrijliggende busbanen, P&R locaties en andere OV-infrastructuur wordt projectmatig vanuit de gemeenten samen met de stadsregio en andere overheden (rijk en provincie) aangestuurd. Via concrete afspraken binnen de concessie wordt bij oplevering van nieuwe delen van het HOV-netwerk, telkens de stap naar een efficiënter en effectiever OV gezet.

Copyrights: www.verkeersnet.nl