fbpx
Foto: Treinreiziger.nl/Stefan Verkerk

Staking bij Belgische spoorwegen (NMBS) op zaterdag 17 augustus

Komende zaterdag – 17 augustus 2019 – zullen er in België minder treinen rijden als gevolg van een staking. De Belgische spoorwegen (NMBS) werken momenteel aan een gegarandeerde dienstregeling. Vrijdag zal het spoorbedrijf bekend maken welke treinen in elk geval wel zullen rijden.

Staking spoorvakbond

De staking is aangekondigd door de onafhankelijke spoorbond OVS. De staking draait om de problematische verlofsituatie van het Belgisch spoorwegpersoneel. Dat verlof in de zomer lastig kan zijn wordt door de NMBS erkend.

Volle toeren

Het spoorbedrijf wijst erop dat ook in de zomer veel treinen rijden. “In tegenstelling tot heel wat andere bedrijven blijft NMBS de hele zomer lang op volle toeren draaien. Enerzijds zijn er minder pendelaars en dus ook minder piekuurtreinen, anderzijds moeten reizigers kunnen rekenen op de trein om naar een festival, de kust of een andere toeristische bestemming te reizen”, reageert NMBS.

Concrete toezeggingen

Volgens de Belgische spoorwegen zijn een aantal zeer concrete toezeggingen gedaan om de spoorvakbond tegemoet te komen. De NMBS is dan ook teleurgesteld dat de spoorvakbond toch gaat staken. Het is de tweede keer in nog geen maand, ook eind juli werd er door dezelfde spoorvakbond opgeroepen tot staken.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Redacteur
Puck
4 jaren geleden

De NMBS draait ook in de zomer op volle toeren. Dat is inderdaad ook een manier om het te zeggen. Een betere manier om het te verwoorden is dat de NMBS buiten de zomer ook niet op volle toeren draait.

Rhido
4 jaren geleden

Alleen de Lokale stoptreinen Roosendaal – Antwerpen – Puurs en Maastricht – Liegé kunnen er last van hebben. De Thalys, Eurostar en de Intercity Amsterdam – Brussel zullen wel volgens de NS International voor normale dienstregeling gaan rijden. Zie ook op https://www.ns.nl/reisinformatie/calamiteiten/staking-belgie-zaterdag-17-augustus.html

Brabo
4 jaren geleden

Gut, de vorige staking is ook al bijna een maand geleden.

Simon
4 jaren geleden
Antwoord aan  Brabo

Inderdaad, ieder ov-bedrijf heeft problemen met de verlofverlening in de zomer, maar wanneer je het aantal stakingsdagen bij NMBS optelt bij het riante aantal verlofdagen vraag je jezelf af wanneer deze mensen nog werken. De nieuwe CEO kan zijn borst natmaken.

gekke_henkie
4 jaren geleden
Antwoord aan  Simon

Simon,

Een riant aantal verlofdagen helpt niets als je niet de mogelijkheid hebt om ze op te pakken. Of als je, reeds goedgekeurde, verlof enkele uren op voorhand wordt ingetrokken.

Zie ook https://community.ns.nl/internationaal-reizen-37/staking-in-belgie-17-8-2019-59719#post405576, want ik kan hier geen afbeeldingen achterlaten.

Simon
4 jaren geleden
Antwoord aan  gekke_henkie

Beste Henk,
Inderdaad helpt een groot aantal verlofdagen niet wanneer je de mogelijkheid niet hebt om ze op te nemen. Veel treinpersoneel sleept dan ook een ‘stuwmeer’ aan niet genoten verlofdagen met zich mee. Dit probleem is niet nieuw, het bestaat al decennia.
Het kan worden opgelost door een flexibele schil aan werknemers op te nemen in de bedrijfsvoering. Zij kunnen het voor het vaste personeel mogelijk maken verlof op te nemen.
Bij NS al moeilijk bespreekbaar, in België onmogelijk.

Anoniem
4 jaren geleden

IK MOET GELUKKIG GEEN VLEGTUIG HALEN