fbpx

Staking treinverkeer Belgie dreigt

10 jan 2013 17:16

Het blijft onrustig op het spoor in België. Onderhandelingen over een verandering van de spoorstructuur lopen stroef. De vakbonden en overheid kunnen het niet met elkaar eens worden.

De discussie, die al maanden loopt, gaat over het veranderen van de spoorstructuur van drie organistaties (vervoerder NMBS, infrastructuurbeheerder Infrabel en overkoepelende organisatie NMBS-Holding) naar twee (NMBS en Infrabel).

Magnette
Het voorstel komt van minister van Overheidsbedrijven Magnette. De vakbonden kunnen zich echter niet in het idee vinden, en willen dat de bedrijven worden samengevoegd tot één bedrijf. Ze verwijzen in de discussie regelmatig naar Nederland, waar het volgens hen ook niet goed is gegaan met de splitsing van NS in NS en ProRail.

Onderhandelingen vastgelopen
Onderhandelingen tussen de twee kanten zijn vastgelopen. Beide willen hun visie niet veranderen en de andere niet accepteren. Woensdag leek dat de overheid een akkoord had bereikt, maar de vakbonden meldden dat zij niet daarin betrokken waren.

Stakingsdreiging
Zij zijn daarop in overleg gegaan met Magnette, maar dat is opnieuw op niets uitgelopen. Na overleg met de achterban klinkt het vooral bij de socialistische vakbond ACOD-Spoor als een toeloop naar een oorlog tussen beide partijen. Ze dreigen met een langdurige vechtstaking met de overheid.

Over eventuele acties is nog niets concreets bekend.

Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *