fbpx

Studenten niet eens met NS lobby: actie in de spits

04 mrt 2016 12:49

Circa 17.000 studenten hebben tot dusver op Facebook laten weten dat ze de ludieke actie: ´NK trein rijden tijdens de spits´ steunen. Die wordt op 8 maart gehouden.

Het is de bedoeling met zoveel mogelijk studenten in de trein te gaan zitten tijdens de drukste uren. Met de actie protesteren de studenten tegen het plan van de NS studenten buiten de spits te laten reizen door de collegetijden aan te passen.

De actie op Facebook is donderdag van start gegaan. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet vrijdagmorgen weten dat het de actie steunt. "Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden, en zeker niet de NS´´, zegt ISO-voorzitter Linda de Nie. "Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden. Veel studenten hebben ´s avonds baantjes of andere verplichtingen."

Studenten hebben ook op internet een petitie geplaatst. Daarin eisen ze dat ze in de spits mogen blijven reizen. De initiatiefnemers stellen dat de studenten na het afschaffen van de basisbeurs opnieuw worden gepakt. Tot vrijdagmorgen hadden ruim 10.000 mensen de petitie getekend.

NS-topman Roger van Boxtel liet deze week weten dat een aantal universiteiten en hogescholen hun collegetijden willen aanpassen om de drukte in de spits te verminderen. 

(c) ANP