Uit onderzoek van de Oostenrijkse krant Der Standard blijkt dat Nightjet-treinen regelmatig rondrijden met een aangepaste samenstelling. Dat resulteert in lager reiscomfort, omdat bijvoorbeeld een luxe slaaprijtuig vervangen wordt door een couchette of zelfs zitrijtuig. Ook de Nightjets naar Nederland kampen met dit euvel.
Nightjet, het slaaptreinmerk van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB, bouwt sinds 2016 aan een groot netwerk van slaaptreinen door West- en Centraal-Europa. Een rit in de kenmerkende hemelsblauwe rijtuigen kun je afleggen in een slaap-, couchette- of zitrijtuig. Een slaaprijtuig is luxe uitgerust met privécabines inclusief douche, terwijl je in de couchette- of zitopties rekening moet houden met andere reizigers in je coupé. Schone slaper die in een zitrijtuig überhaupt aan slapen toekomt tijdens de reis.
Der Standard deed onderzoek naar de daadwerkelijke inzet van die rijtuigen en kwam tot de conclusie dat ÖBB vaak niet nakomt wat het plant en belooft. Tussen Wenen en Bregenz komt uitval en dus een lagere ‘slaapklasse’ bij maar liefst 30% van de treinen voor. Naar Ancona en Zürich schurkt dat percentage tegen de 10% aan. Opvallend is dat de ÖBB haar Nightjets naar Berlijn en Parijs juist heel goed weet te onderhouden: daar betreft de uitval van rijtuigen resp. 0,8% en 1,8%.
Ook Nightjet-reizigers naar Nederland krijgen volgens Der Standard onverhoopt met uitval te maken. De Nightjet van Wenen/Innsbruck naar Amsterdam rijdt in 7,1% van de gevallen met een veranderde rijtuigsamenstelling. Uit een aantal geboekte reizen voor reizigers van Treinrondreis.nl blijkt dat de verbinding Zürich-Amsterdam eveneens niet altijd te vertrouwen is: in juli meldden verschillende klanten dat het geboekte slaaprijtuig vervangen werd door een minder comfortabel ligrijtuig.
Bij veruit de meeste ‘downgrades’ gaat het volgens Der Standard om een ligrijtuig (couchette) in plaats van een slaaprijtuig. Van slaaprijtuig naar zitrijtuig komt zelden voor. Binnen de zitrijtuigen kan het ook nog misgaan: volgens de Oostenrijkse krant rijdt de Nightjet tussen Wenen en Bregenz al maanden standaard met een ‘open’ zitrijtuig in 2×2-opstelling, in plaats van een coupérijtuig waarbij je met z’n zessen in een coupé zit.
ÖBB is momenteel druk bezig met het vernieuwen van de Nightjet-vloot. Dat worden moderne Siemens-treinstellen waarvan er ruim 30 besteld zijn. Tot die tijd doen de Oostenrijkers er volgens Der Standard goed aan om op tijd duidelijk te maken dat de geplande rijtuiginzet niet doorgaat, zodat reizigers de kans hebben om om te boeken.
This post was last modified on 14 augustus 2023 10:14
Een nieuwe spoorstaking in België leidt vanaf zondagavond een week lang dagelijks tot uitval van…
Het herstel van de constructiefouten in viaducten van de hogesnelheidslijn (HSL) loopt vertraging op. Dit…
De nieuwe directe trein tussen het Nederlandse Coevorden en Duitse Neuenhaus via Bad Bentheim rijdt…
Op station Amsterdam Centraal begint aan het einde van de maand de tweede bouwfase waarbij…
Qbuzz krijgt voor in totaal 3,5 miljoen euro aan boetes van de provincie Zuid-Holland vanwege…
De opbrengsten van de hogere belasting op vliegen moeten gebruikt worden om het internationale treinverkeer…