fbpx

Trein Arnhem – Doetinchem nu ook zaterdags ieder kwartier

04 mei 2010 16:05

Vanaf zaterdag 8 mei 2010 rijdt er op het traject Doetinchem-Arnhem ook op zaterdagen tussen 9:30 en 18:00 uur ieder kwartier een trein. Op 8 mei is voor de gelenheid een expositie ingericht in het stationsgebouw in Doetinchem.

De Stadsregio Arnhem Nijmegen, provincie Gelderland en vervoerder Syntus zetten zich in voor frequente treinverbindingen. Sinds december 2008 is er van maandag tot en met vrijdag een kwartierdienst op het traject Doetinchem-Arnhem. Vanaf komende zaterdag geldt dat ook voor de zaterdagen. Per 2011 gaat op werkdagen de frequentie tussen Arnhem en Zevenaar verder om hoog. Vanaf dat moment moeten er zes treineinen. Daarmee zou de spoorlijn Arnhem – Zevenaar de eerste regionale spoorlijn zijn met dergelijke frequenties.

Weekendreizigers
Het initiatief voor de frequentieverhoging komt van het regionale reizigersoverleg (Rocov). Zei vroegen aan de Stadsregio of de doordeweekse kwartierdienstregeling ook uitgebreid kan worden tot de zaterdag. Aan die vraag heeft de Stadsregio gehoor gegeven. Op die manier kunnen ook weekendreizigers van de uitbreiding profiteren.

Concessie
De verwachting is dat de frequentie verhoging leidt tot reizigersgroei. De doordeweekse kwartierdienstregeling heeft een reizigersgroei van ongeveer 13 % opgeleverd. De Stadsregio Arnhem Nijmegen, de Provincie Gelderland en vervoerder Syntus hebben besloten de kwartierdienstregeling uit te breiden. De uitgebreide dienstregeling duurt  voorlopig tot en met 2012. Op dat moment gaat de concessie over van Syntus naar Arriva.

Gratis reizen met hoedje van Papier
In de huis-aan-huisbladen van de gemeenten Doetinchem, Wehl, Didam, Zevenaar, Duiven en Arnhem komt een paginagrote advertentie over de kwartierdienstregeling. Mensen die deze advertentie tot een ‘één, twee, drie, vier, hoedje van papier’ vouwen en dat op 8 mei opzetten, hebben recht op gratis reizen tussen Doetinchem en Arnhem. 

Bijdrage van het ministerie van V&W
De stadsregio en de provincie hebben en bijdrage aan het ministerie van V&W gevraagd voor de uitbreiding op de zaterdag. De stadsregio en de provincie Gelderland zijn beide concessieverlener voor het treinvervoer op het traject Arnhem-Doetinchem.