fbpx

Treinbotsing Zevenaar door koperdiefstal

(Novum) – De botsing tussen een goederen- en een ICE-trein dinsdag bij Zevenaar is waarschijnlijk veroorzaakt door koperdiefstal. Over een lengte van 150 meter is driehonderd meter koperdraad weggenomen. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag.

Dinsdag schampten rond het middaguur een lege Duitse goederentrein en een Duitse internationale passagierstrein uit Amsterdam elkaar. Bij het ongeval raakte niemand gewond. De materiële schade was echter groot. Door de botsing ontspoorden de twee voorste wagons van de passagierstrein en de drie achterste wagons van de goederentrein.

Het treinverkeer tussen Arnhem en het Duitse Emmerich lag na de botsing ruim twee dagen stil. Ook op de Betuweroute was geen treinverkeer mogelijk. Vrijdag kwam het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland pas weer op gang, doordat de opruim- en herstelwerkzaamheden veel tijd kostten.

Het KLPD is op zoek naar getuigen van de diefstal of mensen die iets kunnen vertellen over de mogelijke daders. "Door diefstal van koper is de veiligheid op het spoor in geding. Afgezien van de verstoring van de treinenloop en de materiële en economische schade die hierdoor ontstaat, kunnen ook mensenlevens op het spel komen te staan", aldus het KLPD.

Voor de koperdiefstal kunnen maximumstraffen van vijftien tot twintig jaar cel worden opgelegd. Voor zaken rond koperdiefstal op en rond het spoort zijn sinds vorig jaar tot nu 29 verdachten aangehouden.

Foto: Martin de Jongh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *