fbpx

Treinbrand Canada: zeker 5 doden en 40 vermisten

De straten van het Canadese plaatsje Lac-Mégantic waren "gevuld met vuur´´ nadat daar zaterdag midden in de nacht een op hol geslagen trein was ontspoord en tankwagons met ruwe olie explodeerden. Zeker 5 mensen kwamen om het leven en zo´n 40 anderen waren zondag nog vermist.

Volgens de politie zal het dodental vrijwel zeker verder oplopen. De nachtelijke ontploffingen zorgden voor een enorme vuurbal en grote rookontwikkeling. Tientallen gebouwen in centrum van het ongeveer 6000 zielen tellende Lac-Mégantic zijn verwoest of beschadigd. Zo´n 2000 mensen moesten worden geëvacueerd.

Brand nog niet gedoofd
Onder de verwoeste gebouwen waren ook historische panden. "De bibliotheek is verloren. Alle herinneringen van de mensen waren daar. Het is een grote rotzooi´´, zei de plaatselijke brandweercommandant Denis Lauzon. Twee van de vijf geëxplodeerde wagons stonden 36 uur na de ramp nog altijd in lichterlaaie. Brandweermannen moesten op afstand blijven uit vrees voor nieuwe ontploffingen.

73 wagons met olie
Hoe het ongeluk kon gebeuren, is niet nog niet bekend. Volgens spoorwegmaatschappij Montreal, Maine & Atlantic Railway was er niemand aan boord en is de trein met 73 wagons met olie uit zichzelf gaan rijden.

7 kilometer
Het gevaarte stond afgerangeerd in Nantes, zo´n 7 kilometer van Lac-Mégantic in de provincie Québec, niet ver van de grens met de Verenigde Staten. Volgens de spoorwegmaatschappij waren de remmen van de vijf locomotieven volgens de regels ingeschakeld.

Behoorlijke snelheid
Om onduidelijke redenen ontkoppelden de wagons en reden ze heuvelafwaarts naar Lac-Mégantic. Toen de trein de rampplek bereikte reed hij volgens getuigen "met behoorlijke snelheid´´. De Canadese premier Stephen Harper uitte zijn medeleven. "Mijn gedachten en gebeden zijn met diegene die zijn getroffen in Lac-Mégantic. Vreselijk nieuws´´, liet hij weten.

Calgary
Vorige week ontspoorde in Canada ook al een goederentrein met olieproducten in de stad Calgary. De trein werd toen geborgen zonder dat er olie was weggelekt.

(c) ANP