fbpx

Treinreiziger krijgt sneller internet dankzij 4G

29 jan 2015 9:16

Internet in de trein is zo populair dat het dreigt te bezwijken onder zijn eigen succes. Daarom willen de Nederlandse Spoorwegen de komende maanden gaan overstappen naar 4G. Internet in de trein moet daardoor sneller en stabieler worden.

Dat heeft NS-woordvoerder Eric Trinthamer verklaart tegenover BNR Nieuwsradio. Trinthamer: "De capaciteit is heel snel volgelopen en daarmee is het tenonder gegaan aan zijn eigen succes. We hebben de fair use-policy ingevoerd: iedereen krijgt dezelfde hoeveelheid bandbreedte om daarmee het internet op te kunnen. Maar we moeten echt nog een stap verder."  

Om een stap verder te komen wil NS overstappen naar 4G. De Zweedse spoorwegen bieden treinreizigers al 4G-internet, bleek eerder uit een vergelijking van Treinreiziger.nl. Verder heeft het spoorbedrijf nog meer plannen. "Maar daar kan ik niet op vooruitlopen, omdat daar ook andere partijen bij zijn betrokken. Maar zodra we daar wél iets over kunnen zeggen, is BNR de eerste die we het laten weten."

NS hoopt de komende maanden de afspraken met die externe partijen af te ronden. Tot nu toe is T-Mobile leverancier van wifi in de trein, terwijl KPN het draadloos internet levert op stations. Of deze twee providers de nieuwe partners van NS worden, is nog niet bekend.

Waar in Nederland wifi in de trein al jaren populair is, hebben treinen in België nog steeds geen wifi. In Duitsland is de uitrol van wifi vorig jaar landelijk begonnen, maar daar is die dienst niet gratis.