fbpx

Treinreizigers willen behoud papieren treinkaartje

De OV-chipkaart kan in 2014 nog niet het papieren treinkaartje vervangen, zoals NS wil. Althans dat vindt een ruime meerderheid van de treinreizigers. Zelfs treinreizigers die al volledig zijn overgestapt op de OV-chipkaart vinden in meerderheid dat de OV-chipkaart eerst moet verbeteren voordat het papieren treinkaartje kan verdwijnen. Dat blijkt uit een peiling van de reizigers- en nieuwswebsite treinreiziger.nl.

Reizigers die met het papieren treinkaartje reizen doen dat onder andere omdat het soms goedkoper is, zegt 44%. Ook het hoge instaptarief van 10 euro (vaste klanten) of 20 euro van de OV-chipkaart wordt vaak als een reden genoemd (36%). Bovendien blijven reizigers het papieren treinkaartje gebruiken omdat ze op die manier niet kunnen vergeten uit te checken (33%).

Reiziger wil keuzevrijheid
In 2014 wordt de prijs van het papieren treinkaartje gelijk getrokken met het tarief van de ov-chipkaart. Ondanks het prijsvoordeel voor het papieren treinkaartje weg valt zegt 70% dat dit geen reden is om straks vaker de OV-chipkaart te gebruiken.

Reizigers: Papieren kaartje moet blijven
Het papieren treinkaartje mag in 2014 onder de huidige omstandigheden niet weg, zegt 87% van alle ondervraagden. Met name incidentele treinreizigers zien de OV-chipkaart niet zitten. Maar ook 56% van de frequente treinreizigers is faliekant tegen het afschaffen van het papieren treinkaartje. Treinreizigers die al reizen op saldo met de chipkaart zijn milder. Van hen vindt 40 procent het goed als het papieren treinkaartje in 2014 verdwijnt. Nog eens 30 procent van deze groep kan daar mee instemmen, mits de chipkaart eerst verbeterd wordt. 

Enkelvoudig in- en uitchecken
De meest gewenste verbetering is één keer inchecken en uitchecken per treinreis, ongeacht vervoerder. De commissie Kist schreef eerder dit jaar dat dit technisch haalbaar is, maar dat dit zo drie jaar kost om te realiseren. Ook hoog op het wensenlijstje van de reiziger staat een lager instaptarief, gevolgd door een lagere aanschafprijs voor de chipkaart en betere procedures bij het vergeten uit te checken.

OV-chipkaart te duur
Reizigers die de OV-chipkaart al (soms) gebruiken geven de kaart een zeven voor het reisgemak, maar een vier voor de aanschafprijs. Ook de privacy scoort met een vijf onvoldoende. Het gebruikersgemak van de kaart krijgt met een zes net wel een voldoende.

Over de peiling
Aan de peiling van Treinreiziger.nl deden 562 treinreizigers mee. In verhouding deden relatief veel incidentele reizigers mee (36%). 23% van de ondervraagden reist drie keer per week of meer met de trein. Met name via Twitter en Facebook werden treinreizigers op de peiling gewezen. Daarnaast is de peiling gecommuniceerd in de nieuwsbrief van Treinreiziger.nl