fbpx

Treinverkeer rondom Utrecht en Gouda plat

Het treinverkeer rond Utrecht, Gouda en Ede-Wageningen is maandagochtend rond 08.15 uur stil komen te liggen. Dat kwam door een storing aan de bediening van seinen en wissels. NS meldt omstreeks 9.15 uur dat die storing verholpen is. Daarna bleek het systeem nog steeds instabiel te zijn, waardoor er pas sinds 12.30 uur weer enkele treinen kunnen rijden. Rond 18.00 uur reden op alle trajecten weer treinen.

De verkeersleidingspost in Utrecht biedient de seinen en wissels in de wijde omgeving van Utrecht. Doordat de treindienstleidiers op de Utrechtse verkeersleidingspost de seinen en wissels niet meer konden bedienen, is ook het treinverkeer rondom Gouda tot stilstand gekomen.

19.11u Precieze oorzaak nog onduidelijk
Treinreiziger.nl heeft vandaag diverse keren geprobeerd contact te krijgen met de spoorbeheerder, maar zonder succes. ProRail meldt inmiddels op haar website dat de stroomtoevoer bij de verkeersleiding waarschijnlijk de boosdoener was: "Eerste onderzoeksresultaten tonen aan dat er door een stroomstoring mogelijk schade is ontstaan in onze apparatuur die treindienstleiders gebruiken om wissels en seinen aan te sturen. Om er zeker van te zijn dat de verkeersleidingsystemen die wissels en seinen aansturen vanuit de Verkeersleidingspost Utrecht morgen goed werken, controleren wij vannacht deze systemen."

19.00u Vanaf 21.00u rijden alle treinen
Vanaf 21.00 uur zullen alle treinen rondom Utrecht weer rijden. In de late avond rijden er sowieso minder treinen, dat is gebruikelijk in de avond.

17.00u Vanaf 18.00u weer overal treinverkeer
"Vanaf 18.00 uur hopen we dat er in alle richtingen weer een treinverbinding geboden kan worden", meldt NS. Als dat lukt, heeft het circa tien uur geduurd voordat overal weer treinen konden rijden. Heel de dag zullen er veel minder treinen rond Utrecht blijven rijden. Ook tussen Amsterdam en Dordrecht en tussen Den Haag en Breda rijden door logistieke redenen minder treinen.

16.12u IC-Direct niet meer toeslagvrij
NS meldt sinds 16.10u niet meer dat de Intercity Direct toeslag vrij is. Waarschijnlijk moeten reizigers weer toeslag gaan betalen omdat op bijna alle lijnen weer zeer beperkt treinverkeer mogelijk is.

16.05u Veel minder treinen
In grote delen van Nederland rijden al geruime tijd minder treinen door de problemen bij de verkeersleiding Utrecht. Niet alleen rondom Utrecht, maar bijvoorbeeld ook tussen Amsterdam – Dordrecht en tussen Breda – Den Haag. Er rijden nog steeds geen treinen tussen Utrecht – Hilversum, Woerden – Leiden Centraal en Alphen a/d Rijn – Gouda. Op deze trajecten rijden bussen. De hele dag zal het treinverkeer verstoord blijven. 

14.43u Gevolgen voor avondspits onbekend
NS meldt dat de gevolgen voor de avondspits nog niet bekend zijn. Het is volgens de redactie van Treinreiziger.nl echter zeker dat het treinverkeer in de avondspits niet normaal zal verlopen. Onze redactie verwacht dat op de meeste lijnen 2x per uur een Sprinter en Intercity zal rijden. Onduidelijk is of het treinverkeer naar Alphen a/d Rijn en Soest  dan ook opgestart kan worden.

14.33u Steeds meer trajecten beetje bij beetje treinen
Rond Alphen a/d Rijn nog steeds geen treinverkeer. Rond Utrecht rijden op veel trajecten wel weer 2x per uur een trein. Echter nog niet op alle trajecten. Ook tussen Utrecht – Baarn / Hilversum is het treinverkeer niet hervat. NS meldt op de volgende trajecten rondom Utrecht treinverkeer: 
– Nijmegen – Utrecht-Amsterdam (2 keer per uur een IC)
– Den Bosch – Utrecht – Schiphol (2 keer per uur een IC)
– Utrecht – Gouda – Den Haag (2 keer per uur een Sprinter)
– Utrecht – Amersfoort (2 keer per uur een Sprinter)
– Utrecht – Tiel  (2 keer per uur een Sprinter)
– Breukelen – Utrecht – Rhenen
– Arnhem – Ede-Wageningen (de Sprinter rijdt)
– Woerden – Breukelen
– Rotterdam – Gouda ((2 keer per uur een Sprinter)
– ICE International rijdt weer de normale route
NS: "Op de overige trajecten rijden voorlopig nog geen treinen. Voor 15.30 uur kunnen er nog geen extra treinverbindingen worden opgestart. Omstreeks 16.00 uur hopen we meer duidelijkheid te kunnen geven over de gevolgen voor de avondspits."

13.14u Nog steeds geen treinen op enkele trajecten
Op een aantal trajecten rijdt weer 2x per uur een trein (zie hier onder). Er rijden echter nog geen treinen tussen Rotterdam Alexander – Gouda. Ook van en naar Alphen a/d Rijn rijden er nog helemaal geen treinen. Verder is het treinverkeer Breukelen – Woerden en Utrecht – Baarn / Hilversum nog niet opgestart. Vanaf Rotterdam Alexander is er wel een betrouwbare busverbinding naar Gouda.

12:41u Op enkele trajecten weer treinen
Op de volgende trajecten gaan weer treinen rijden, meldt NS.
– Nijmegen – Utrecht – Amsterdam (2 keer per uur een IC)
– Den Bosch – Utrecht – Schiphol (2 keer per uur een IC)
– Utrecht – Gouda – Den Haag (2 keer per uur een Sprinter)
– Utrecht – Amersfoort (2 keer per uur een Sprinter)
– Utrecht – Tiel
– Breukelen – Utrecht – Rhenen
– Arnhem – Ede-Wageningen (de Sprinter rijdt)
– ICE International rijdt weer de normale route

12.35u Computers zijn beschadigd
ProRail meldt aan Maatschappij voor Beter OV dat door een stroompiek in een computercentrum de computers zijn beschadigd. Er zou nu worden gewerkt aan een noodscenario die erop gericht is om ieder half uur weer een trein te kunnen laten rijden. Of dat gaat lukken is allerminst duidelijk, meldt de vereniging. Een woordvoerder van ProRail kan de uitleg die de vereniging heeft gehad niet bevestigen: "Die informatie heb ik nog niet. We zijn het nog aan het uitzoeken."

12.24u "Ingrijpen bij ProRail"
Spoorbeheerder ProRail is door de langdurige storing ernstig onder vuur komen te liggen. Reizigersorganisatie Rover vindt in navolging van de vereniging Maatschappij Voor Beter OV dat er ingegrepen moet worden bij ProRail.

11.57u Verkeersleiding kan uitwijken naar OCCR
Na een enorme computerstoring in 2005 heeft de spoorsector besloten dat het beter moet. Het plan voor de OCCR werd geboren. Het is de bedoeling dat een verkeersleidingspost kan uitwijken naar het OCCR. Vanaf het OCCR kunnen de systemen dan opgestart worden en de seinen en wissels bediend worden. Of daar nu gebruik van wordt gemaakt, is onduidelijk. Mogelijk heeft uitwijken geen zin als ook daar de onderliggende systemen niet stabiel zijn. ProRail is om een reactie gevraagd.

11.45u Het kan nog uren duren
Het kan nog wel uren duren voordat het treinverkeer weer volgens het boekje rijdt. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. De systemen zijn nog steeds niet stabiel, waardoor het treinverkeer niet hervat kan worden.

11.39u Betrouwbare busdiensten
Er rijden inmiddels op diverse trajecten bussen, maar deze zijn heel druk. De busverbinding Rotterdam Alexander – Gouda – Utrecht – Amersfoort en Den Bosch – Utrecht zijn betrouwbaar. Deze busverbindingen zijn snelbussen en stoppen niet op tussengelegen stations. De reisplanner van NS kan onbetrouwbaar zijn, meldt het spoorbedrijf. Het bedrijf doet er alles aan om de reisplanner bij te werken. De bussen zitten niet in de reisplanner. 

11.00u Treinverkeer voorlopig nog plat
Er kunnen nog steeds geen treinen naar Utrecht. Ook rond Gouda, Alphen aan de Rijn, Geldermalsen, Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen rijden geen treinen. Alleen de treinen van Arriva gaan weer rijden van en naar Geldermalsen. Het is nog steeds onduidelijk wanneer het treinverkeer hervat kan gaan worden.

10.20u Enkele bussen
Rondom Utrecht en Gouda rijden nog steeds geen treinen. Wel rijden er op een enkel traject bussen, maar die kunnen de grote reizigersvraag niet verwerken. Rond Ede-Wageningen en Amersfoort zou het treinverkeer hervat zijn. Overigens is de Intercity Direct tussen Amsterdam en Breda vanwege de storing toeslagvrij.

10.06u Klagende reizigers op twitter
De storing treft tienduizenden reizigers. Veel reizigers klagen op Twitter over de storing. Sommige reizigers zitten al geruime tijd vast in de trein.

10.03u Derde storing rond Utrecht in 2 weken
Op 22 januari legde een storing het treinverkeer rond Utrecht ook al plat. Toen duurde het uren voordat alle treinen weer volgens het spoorboekje reden. 24 januari was het opnieuw raak, toen reden er uren lang geen treinen als gevolg van weersomstandigheden. Niet alleen rond Utrecht, maar ook rond vele andere steden in de Randstad.

10.00u Reisinformatie niet up-to-date
NS wijst sinds de start van de storing erop dat de reisinformatie onbetrouwbaar kan zijn. NS: "De schermen op stations en de Reisplanners kunnen onbetrouwbaar zijn, we werken er hard aan om deze zo goed mogelijk bij te werken."

9.35u Systemen niet stabiel
In tegenstelling tot voorgaand bericht is onduidelijk wanneer het treinverkeer hervat zal gaan worden. De systemen blijken nog niet stabiel te werken. Vooralsnog blijft het treinverkeer rondom Utrecht en Gouda gestremd. Ook op andere trajecten kunnen er treinen uitvallen door logistieke problemen.

9.20u Storing voorbij
NS meldt op haar website dat de storing voorbij is. Door logistieke problemen zal het treinverkeer vanaf 10.30 uur weer beetje bij beetje op gang gaan komen, zegt het bedrijf. Belangrijke intercity-trajecten krijgen voorrang.

8:30u Geen treinverkeer rondom Utrecht en Gouda
Door een storing kunnen de Utrechtse verkeersleiding geen seinen en wissels bedienen. Door de storing rijden er geen treinen in de wijde omgeving van Utrecht. Ook rond bijvoorbeeld Gouda is er nauwelijks treinverkeer mogelijk. Ook rond Ede-Wageningen rijden er geen treinen.

Foto: (c) Gertrude van Driesten, overgenomen via Twitter