fbpx

Treinverkeer Rotterdam ontregeld door verdacht persoon Thalys

18 sep 2015 9:34

De man die zich vrijdag had verschanst op een toilet van de Thalys-trein op Rotterdam Centraal is gearresteerd. De man was vrijdagochtend rond zeven uur komen aanrennen en sprong de trein in, waarna hij het toilet inging. Hij reageerde niet op pogingen om contact met hem te leggen.

De politie legde uit voorzorg het treinverkeer plat. Door het incident reden er uren lang nauwelijks tot geen treinen naar Rotterdam Centraal. Een onderhandelaar van een arrestatieteam probeerde tevergeefs contact te krijgen met de man. De man reageerde nergens op, waarop het team omstreeks 9:45 uur de trein binnen ging om de man te arresteren. Wanneer het treinverkeer weer hervat kan worden is onduidelijk. 

  • Update: rond kwart over 11 is het treinverkeer tussen Rotterdam en Gouda weer hervat. Het overige treinverkeer ligt nog vrijwel geheel plat. NS heeft inmiddels bussen geregeld. Tussen Schiedam en Rotterdam Blaak kunnen treinreizigers bovendien met de metro. 

"We nemen het zekere voor het onzekere," liet een politiewoordvoerster eerder weten, doelend op de gewelddadigheden in een Thalystrein, vorige maand in Frankrijk. Een 25-jarige Marokkaan werd toen overmeesterd in de trein tussen Amsterdam en Parijs. Ook hij had zich in een toilet verstopt. De man was daar bezig met het voorbereiden van een aanslag.

Oplettende medepassagiers overmeesterden toen de verdachte, die onder meer een kalasjnikov, een pistool en een mes bij zich had. Zij ontvingen een hoge Franse onderscheiding uit handen van president François Hollande. Donderdag zijn de drie Amerikanen die de aanslag hebben verijdeldontvangen op het Witte Huis bij de Amerikaanse president Barack Obama. 

(c) ANP