fbpx

Tweede Kamer wil uitleg over salarissen Prorail

26 apr 2012 18:24

Spoorbeheerder Prorail verhoogt de salarissen van zijn directieleden met ingang van 1 januari 2013 met zestien procent. De verhoging komt in de plaats van de variabele beloning, die maximaal zestien procent van het vaste salaris bedroeg. Dat schrijft Prorail in zijn jaarverslag, dat donderdag werd gepubliceerd.

De salarisverhoging is opmerkelijk, omdat Prorail onder vuur ligt vanwege de vele vertragingen afgelopen winter en onveiligheid op het spoor. Afgelopen zaterdag een vrouw om het leven bij een treinongeluk in Amsterdam, terwijl woensdagavond een nieuwe treinbotsing bij Utrecht ternauwernood kon worden voorkomen.

De spoorbeheerder kon niet direct commentaar geven op de salarisverhoging. Topvrouw Marion Gout van Prorail verdiende in 2011 in totaal 144.974 euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Ze is sinds april 2011 directeur. Als de geplande salarisverhoging doorgaat, blijft het salaris van de directieleden dus nog ruim onder de Balkenendenorm van 193 duizend euro.

"Onbestaanbaar en echt schandalig", zegt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot in een reactie. Hij wil dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) maandag in een brief aan de Kamer aangeeft hoe ze gaat ingrijpen om de verhoging terug te draaien. "Een bonus komt ze sowieso niet toe, hun huidige salaris is al hoog voor het werk dat ze nu doen", briest Aptroot. "De directie en de raad van commissarissen leven kennelijk op een andere planeet."

Ook alle andere fracties hebben Schultz om opheldering gevraagd.