fbpx

Vakbond bezorgd over fusie Veolia en Connexxion

10 dec 2010 15:51

(Novum) – CNV Vakmensen is erg bezorgd over de gevolgen van de fusie tussen Veolia en Connexxion. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaf vrijdag groen licht voor het samengaan van de twee openbaarvervoersbedrijven. De vakbond heeft vooral zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid en voor de cultuur in de nieuwe organisatie.

Beide bedrijven zijn onderdeel van een Frans moederconcern. Veolia is volledig in handen van Veolia Transport uit Frankrijk en Connexxion is voor twee derde van het Franse Transdev. Het resterende deel is nog in handen van de Nederlandse staat.

"Door deze fusie raakt de Nederlandse markt van het openbaar vervoer wel erg Frans getint", reageert CNV-bestuurder Wyb Kusters. Hij wil dat de werkgelegenheid bij eventuele reorganisaties wordt gegarandeerd. Volgens hem zijn de betrokken bedrijven al enorm uitgekleed en zijn de werknemers ´reorganisatie-moe´. Hij hoopt dat de cultuur van Transdev/Connexxion overheersend zal zijn, omdat dat bedrijf zich minder dan Veolia primair op winst zou richten.

Veolia en Connexxion verzorgen in meerdere regio´s het bus- en treinvervoer, maar ze bieden ook taxidiensten aan voor onder meer leerlingenvervoer. De NMa had aanvankelijk bezwaar tegen de fusie, omdat de nieuwe onderneming te machtig zou worden. Dit zou kunnen leiden tot hogere tarieven of slechtere kwaliteit voor bus-, trein- en taxivervoer. Uit onderzoek is echter gebleken dat er bij het aanbesteden van bus- en treinvervoer genoeg concurrentie is om ervoor te zorgen dat aanbiedingen scherp blijven.

Bovenste foto: Mark Schilthuizen