fbpx

Vakbond VVMC: Werk conducteurs wordt te zwaar

26 okt 2014 20:11

De hoofdconducteurs van treinen in Nederland vinden hun werkdagen te zwaar. De diensten die ze moeten draaien zijn erg intensief geworden, zegt VVMC, de vakbond voor rijdend personeel zondag. De conducteurs willen dat hun leidinggevenden de situatie veranderen.

"Vanaf het begin van de dienst komen ze op een treinstel terecht waar ze niet meer vanaf komen. De korte keertijden waar de HC’s vervolgens mee te maken hebben, leveren grote problemen op. Rustig naar het toilet gaan is er niet meer bij", stelt de vakbond in een noodoproep.

Ook maken problemen met het materieel het werk zwaarder. "De belasting en de verantwoordelijkheid van de hoofdconducteur (HC) die continue op scherp staat is erg groot. Eigenlijk wordt de druk alleen maar opgevoerd. Zo moeten HC’s vaker door de trein", klaagt de vakbond.

Ook stelt de vakbond dat de HC´s er steeds meer taken bij krijgen, terwijl de informatiekanalen steeds beperkter worden. Verder komt het volgens de bond steeds vaker voor dat een conducteur alleen moet werken op een zesdelige dubbeldekker. Een conducteur moet dan tijdens zijn dienst veel traplopen, wat zorgt voor knie- en heupklachten. Als de conducteur dan om een tweede man vraagt, wordt hij geconfronteerd met de slechte bereikbaarheid van de bijsturing.

"De reiziger wordt door NS op 1,2 en 3 gezet, maar als het om de eigen medewerkers gaat, ligt de nadruk op besparingen op het personeel en op verregaande efficiëntie", schrijft VVMC-voorzitter Wim Eilert. "Elke kier en minuut binnen de CAO-normen wordt gebruikt/misbruikt. Alles lijkt tegenwoordig een calamiteit. Het is duidelijk dat de HC’s vastlopen en dat er snel iets moet veranderen", vervolgt hij. Hij heeft een uitgebreide noodkreet gestuurd naar NS-directeur Timo Huges. Hij verzoekt de directie om de werkdruk te verzachten.