fbpx

Vakbonden dreigen met harde acties bij stadsvervoer

18 nov 2011 12:52

Het openbaar vervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zou zomaar twee werkdagen plat kunnen gaan. Daar dreigt vakbond Abvakabo FNV mee. Aanstaande zondag ligt het bus-, tram- en metrovervoer al 24 uur stil in deze drie steden. 

"We hebben steeds gezegd dat we de acties langzaam opbouwen", zegt Vermeulen. "Als de minister niet reageert na maandag, dan is een volgende stap mogelijk." Eerder overleg met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) leverde niets op.

De stadsvervoerders staken tegen de kabinetsplannen om te bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden en om de uitbating hiervan aan te besteden. Al eerder dit jaar voerden de medewerkers van de vervoersbedrijven GVB, RET en HTM actie tegen de plannen. De bond wil dat de openbare aanbesteding een halfjaar wordt uitgesteld, zodat een alternatief plan kan worden berekend. Schultz heeft dit echter eerder deze maand van de hand gewezen.

Volgens de vakbond dreigt door de miljoenenbezuiniging 40 procent van het ov in de steden te verdwijnen, evenals 3000 van de 7500 banen bij het stadsvervoer. Ook vreest de bond dat de veiligheid in het geding komt. ´´We zien met angst en beven tegemoet dat er minder controles kunnen worden uitgevoerd. Nu al neemt het geweld toe’’, zei Vermeulen.

Wat de volgende stap precies inhoudt, weet Vermeulen nog niet. "Daarover gaan we maandagmiddag praten met de actiekaders van de vervoersbedrijven." Een staking op een doordeweekse dag of gedurende meerdere dagen behoort tot de mogelijkheden, schetst de onderhandelaar.Komende zondag staken de RET, GVB en HTM 24 uur.