fbpx

Vanaf februari geen Strippenkaart meer in Rotterdam

02 dec 2009 15:17

Nadat in Rotterdam begin dit jaar de ‘strippenkaart’ is afgeschaft in de metro, volgen nu de bus en tram. Vandaag heeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat het besluit genomen dat de Stadsregio Rotterdam per 11 februari 2010 de ‘strippenkaart’ in de Rotterdamse bus, tram en RandstadRail kan afschaffen. De OV-chipkaart zal vanaf dat moment het enige vervoer- en betaalmiddel zijn in het stad- en streekvervoer in Rotterdam. “Daarmee zal Rotterdam de eerste regio zijn waar de reiziger de OV-chip als enige kaart voor tram, bus en metro gaat gebruiken; opnieuw een mijlpaal in de omschakeling naar de OV-chip”, aldus staatssecretaris Huizinga.

De Stadsregio Rotterdam voldoet volgens het Ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de gestelde criteria, waarbij het belang van de reiziger voorop staat. Zowel de Stadsregio Rotterdam als de vervoerders Connexxion, RET en Qbuzz zijn er klaar voor. De definitieve invoering van de OV-chipkaart in de stadsregio Rotterdam kan ook rekenen op steun van het regionale consumentenoverleg, het Platform Reizigersbelangen Openbaar Vervoer (PROV).

Nadat de strippenkaart in de Rotterdamse metro begin dit jaar is afgeschaft, heeft de Stadsregio Rotterdam de leerervaringen uit die periode voluit benut. Nu Rotterdam de eerste regio is waar de ‘strippenkaart’ niet langer geldig is in bus en tram, hecht de staatssecretaris er aan dat de Stadsregio opnieuw haar leerervaringen uit deze fase deelt met andere decentrale overheden en vervoerbedrijven. Deze leerervaringen zijn behulpzaam om de definitieve invoering van de OV-chipkaart in bus en tram ook in andere regio’s voorspoedig en succesvol te realiseren.

Eerder is afgesproken dat zodra de OV-chipkaart het enig vervoer- en betaalmiddel is in een regio, het reizen met OV-chip in geheel Nederland mogelijk moet zijn binnen een jaar. Het feit dat per 11 februari 2010 Rotterdam de eerste regio is waar uitsluitend met de OV-chipkaart kan worden gereisd in het stad- en streekverover, betekent dat uiterlijk per 11 februari 2011 het reizen met OV-chip in bus,tram, metro en trein in heel Nederland mogelijk moet zijn. De huidige planning van invoering van de OV-chipkaart past geheel binnen die afspraak.