fbpx

Veolia en Connexxion beklagen zich over ov-aanbestedingen

15 mrt 2012 17:21

Connexxion en Veolia beklagen zich over de aanbesteding van het openbaar vervoer in respectievelijk Rotterdam en Den Haag. Connexxion beraadt zich over stappen tegen de woensdag vergeven busconcessie in de Rotterdamse regio. Veolia heeft in Den Haag een kort geding aangespannen voor het sluiten van de inschrijvingstermijn.

Woensdag werd bekend dat het gemeentelijk vervoerbedrijf RET de concessie heeft gewonnen voor het busvervoer in de regio Rotterdam. De stadsregio betaalt daarvoor 28 miljoen euro per jaar, terwijl de prijs eerder op 45 miljoen lag.

Kostprijs
Connexxion vraagt zich of RET niet ver onder de kostprijs heeft geboden. "Dit is wel een heel groot verschil", zegt een woordvoerder tegenover NRC Handelsblad. Connexxion werd in de aanbesteding nummer twee met een bod dat een kwart hoger lag dan dat van RET.
Connexxion heeft nog geen besluit genomen over een eventuele rechtsgang. Eerder spande Connexxion al wel tevergeefs een kort geding aan tegen de stadsregio omdat het meende dat RET werd bevooroordeeld.

Winst
Pedro Peters van RET zei woensdag tegenover Novum Nieuws dat het inderdaad een laag bod is, maar dat er geen verlies op wordt geleden. "Maar veel winst gaan we ook niet maken op de bussen." Volgens Peters kan RET goedkoop werken door het busonderhoud in eigen beheer te doen, lijnen te schrappen en te rekenen met meer reizigers.

Den Haag
In Den Haag is de inschrijving voor het openbaar vervoer nog open. Volgende week dient daar een kort geding dat Veolia heeft aangespannen, bevestigt de rechtbank in Den Haag. Volgens NRC vindt de vervoerder de financiële eisen van het stadsgewest zo streng, dat het ´onmogelijk is om in te schrijven zonder zware verliezen´. Veolia was niet direct bereikbaar voor commentaar.