fbpx
Foto: SBB

Verkeersleiding ProRail kan bij brand uitwijken

09 sep 2014 19:13

Dinsdag reden er tijdelijk in Zuid-Nederland geen treinen door een brandmelding bij de verkeersleiding in Maastricht. Het bleek loos alarm. Als er echt brand was, had de verkeersleiding van ProRail kunnen uitwijken naar het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht om vanuit daar de seinen en wissels te bedienen. 

Vanaf de verkeersleidingspost in Maastricht leiden treindienstleiders het treinverkeer ten zuiden van Eindhoven en Venlo in goede banen. Ze zorgen er onder andere voor dat de seinen en wissels goed staan. Doordat de post ontruimd moest worden, kwam het treinverkeer stil te liggen. Een half uur later gaf de brandweer na een onderzoek de post weer vrij, en kon het treinverkeer hervat worden.

Bij een langdurige ontruiming kan ProRail sinds vorig jaar wel uitwijken naar het OCCR. Maar dat is niet met één druk op de knop geregeld. Als zoiets nodig is, moeten de treindienstleiders eerst naar Utrecht afreizen en daar de systemen opstarten. "Dat neemt een aantal uren in beslag. Want de werkgebieden van de verkeersleidingspost moeten overgenomen en geladen worden door het OCCR", legt Monique van der Gulik, assistentpostmanager van ProRail uit.

Een dergelijke uitwijking is in 2013 getest. Bijvoorbeeld op 13 januari van dat jaar, toen de post Amsterdam uitweek naar het OCCR. Die overschakeling werd ´s nachts voorbereid. Vervolgens werd die zondag het Amsterdams treinverkeer in goede banen geleid vanuit Utrecht. In de middag werd vervolgens zonder problemen weer teruggeschakeld naar de Post Amsterdam, waar de middagdienst vervolgens de bediening weer overnam.

In 2010 zorgde een brand bij de verkeersleiding in Utrecht nog voor grootschalige hinder. Het duurde toen bijna 24 uur voordat het treinverkeer rond Gouda en Utrecht weer hervat kon worden. Door de brand moest NS toen 20.000 claims verwerken. Na de brand in Utrecht beloofde ProRail dat er in 2011 uitwijkmogelijkheden zouden komen. Uiteindelijk is dat twee jaar later geworden.