fbpx

Verkoop Qbuzz waarschijnlijk binnenkort rond

Nog de eerste helft van 2017 verwacht NS een akkoord te hebben over de verkoop van Qbuzz. Daarna zal mogelijk nog de ACM de voorgestelde overname moeten toetsen. Dat liet de financiële topman van NS weten, Bert Groenewegen.

Vorig jaar maakte NS bekend haar nieuwe strategie bekend, toen werd duidelijk dat NS zich in Nederland op het hoofdrailnet wil focussen. Daarom besloot het spoorbedrijf Qbuzz in de verkoop te zetten. Om een geschikte koper te vinden, werd vorig jaar ook de hulp van ING ingehuurd. Toen NS bekend maakte dat Qbuzz verkocht zou worden, reageerde concurrent Arriva blij. Maar die blijdschap was van korte duur, later noemde Arriva topman Anne Hettinga de plannen een lege huls.

Behalve Qbuzzz, heeft NS ook haar aandelen in de HTM verkocht. Die aandelen gingen terug naar de Gemeente Den Haag. In het verleden was NS ook aandeelhouder in Syntus, maar toen het bedrijf in slecht weer kwam heeft Keolis die aandelen overgenomen. Daarvoor betaalde het bedrijf een symbolische prijs van een euro.  Ook was NS aandeelhouder in NoordNed, de voorloper van Arriva.

Als de verkoop van Qbuzz is afgerond is NS voor het eerst sinds jaren niet meer actief op de busmarkt.