fbpx

Gemeente Den Haag koopt aandelen HTM van NS

07 jul 2016 7:46

Gemeente Den Haag koopt de aandelen HTM terug van NS. In 2013 kocht NS juist voor 45 miljoen een belang van 49 procent in het Haagse openbaar vervoerbedrijf. Inmiddels heeft het spoorbedrijf haar strategie aangepast en daarom neemt het na drie jaar al afscheid van haar aandelen in HTM.

NS, HTM en de gemeente Den Haag zullen blijven samenwerken, benadrukken alle partijen. NS kocht in 2013 aandelen in HTM omdat NS de reis van deur tot deur wilde verbeteren. Die ambitie blijft, al zal de samenwerking anders vorm worden gegeven, aldus de betrokkenen.

De gemeente zal binnen enkele maanden haar aandelen terugkopen van NS en een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aangaan, inclusief investeringen voor een beter lokaal openbaar vervoer voor de reiziger.

Volgens de partijen maakt deze beslissing de bestuursstructuur van HTM eenvoudiger. Behalve het ene gouden aandeel (een aandeel met bijzondere bevoegdheden, noodzakelijk voor inbesteding) voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zullen de HTM-aandelen weer voor 100% in handen van de gemeente Den Haag komen. 

De gemeente Den Haag, NS en HTM werken aan een gezamenlijke visie voor het openbaar vervoer. Als onderdeel van deze uitwerking heeft NS toegezegd om op basis van gezamenlijke investeringsplannen aanvullend 15 miljoen euro te willen investeren in OV-projecten in de regio Den Haag.