fbpx
Foto: Archief

Vertraging door spoorlopers stijgt met 36%

22 feb 2017 18:28

Mensen die zonder toestemming langs het spoor lopen zorgen voor steeds meer vertraagde treinen. In 2014 liepen zo’n 12.000 treinen daardoor vertraging op. Inmiddels is dit met 36% gegroeid naar 16.359 vertraagde treinen. Dat blijkt uit cijfers van ProRail.

De groei is deels te verklaren doordat er steeds meer meldingen binnenkomen. Dat percentage is de afgelopen twee jaar met 12 procent gestegen tot 3.105 meldingen. Maar ook de impact van een melding is gegroeid. Inmiddels zorgt een spoorloper gemiddeld voor vijf vertraagde treinen. In totaal denkt ProRail dat 1,6 miljoen reizigers te laat op hun bestemming aankwamen door de incidenten.

Volgens ProRail zijn spoorlopers vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. “Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen. Denk aan natuurgebieden of een camping die naast het spoor ligt,” zegt de spoorbeheerder.

De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd om het spoorlopen tegen te gaan. Zo is ruim 2300 kilometer aan hekwerk langs het spoor neergezet. Ook wordt er meer gecontroleerd. Wie wordt betrapt krijgt een boete van 140 euro. Toch heeft dit dus nog niet geleid tot een afname van het fenomeen. Om het publiek te wijzen op het gevaar van langs het spoor wandelen, wordt woensdag in het Spoorwegmuseum in Utrecht De Spoorloper geopend. Het is een container waarin de bezoeker met beeld en geluid ervaart hoe het is als een trein met 140 kilometer per uur langs je heen raast.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
waarnemer666
7 jaren geleden

Lijkt mij goedkoper om 1) in de treincabine , een dash cam te plaatsen. Wie dan wordt gefimd , OOK DAN 2) een veel hogere boete geven ,> E 1000 of E 5000 om te beginnen..

Cloosi
7 jaren geleden

In Duitsland groeid dit aantal vooral omdat mensen een selfie willen maken met het spoor in de achtergrond. Kan me voorstellen dat dit in Nederland ook zo is. Kan me echter niet voorstellen dat het leuk voor een hond is als een trein langskomt.