fbpx

Volkskrant: Connexxion wint concessie Haarlem door loting

20 jan 2015 9:49

De concessie Haarlem-IJmond is gewonnen door Connexxion. Syntus wist bij de aanbesteding evenveel punten te halen. Daarom is besloten onder toezicht van de notaris de winnaar uit te loten. Dat schrijft althans de Volkskrant dinsdag.

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat twee partijen precies evenveel punten wisten te halen bij een Nederlandse ov-aanbesteding. En zoiets lijkt ook eigenlijk onmogelijk. Want het aanbestedingsdocument van 73 pagina´s geeft in detail aan hoe de punten verdeeld moeten worden. En – zo meldt de Volkskrant – Syntus en Connexxion hadden aanvankelijk ook niet hetzelfde aantal punten. Volgens deze ingewijden had Syntus de tender aanvankelijk gewonnen, maar kon Connexxion zich na een nieuwe vragenronde en "onverklaarbaar uitstel van de beslissing" alsnog bij koploper Syntus aansluiten.

Ook EBS heeft een poging gedaan om de concessie binnen te halen, maar die vervoerder viel door een lage score al snel af.  De concessie Haarlem-IJmond heeft een waarde van ongeveer 320 miljoen euro. Jaarlijks heeft de provincie Noord-Holland een ov-budget van 15,2 miljoen euro. Daarnaast wordt er ieder jaar een omzet van 17 miljoen euro verwacht via reizigersomzet. De nieuwe concessie heeft een looptijd van 10 jaar.

De winnaar wordt volgens de Volkskrant vandaag officieel bekend gemaakt.