fbpx

Voorzitter Raad van Commissarissen NS stapt ook op

24 jun 2015 20:20

De aanbestedingsrel rond de ov-concessie Limburg heeft ervoor gezorgd dat ook Carel van den Driest NS verlaat. Van Driest was voorzitter van de Raad van Commissarissen van het spoorbedrijf. Driest voelt zich verantwoordelijk voor de Limburgse rel.

Eerder werd NS-topman Timo Huges al ontslagen, net als de CEO van NS-dochter Abellio. Bij Abellio zijn bovendien diverse bestuurders op non-actief gesteld. Van den Driest kondigde zijn vertrek aan op de dag dat het Openbaar Ministerie bekendmaakte bezig te zijn met een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding van het ov in Limburg.

De NS had zijn zinnen gezet op het openbaar vervoer in de zuidelijke provincie en NS-dochterbedrijf Abellio won de aanbesteding ook. Maar het bedrijf bleek vuil spel te hebben gepleegd. Abellio kreeg vertrouwelijke informatie van oud-directeur René de Beer van concurrent Veolia. Volgens het OM is het onderzoek nu in volle gang met het ondervragen van getuigen en verdachten.

Vicevoorzitter Truze Lodder neemt de taken van Van den Driest waar. "Wij hebben gezamenlijk geconcludeerd dat er veel is misgegaan in de communicatie tussen uw ministerie en NS, voorts dat de rommelige wijze van het beoogde ontslag van de heer Huges tot een gecompliceerde juridische situatie heeft geleid," aldus Van den Driest in een brief aan minister Dijsselbloem.

"De aldus ontstane situatie betreur ik zeer, zoals ik de harde publieke afstraffing van de heer Huges evenzeer betreur. Voor dit alles voel ik een grote mate van verantwoordelijkheid. Om die reden heb ik besloten om mijn functie ter beschikking te stellen. Het is bijzonder spijtig dat het zo gelopen is, we waren met de NS op de goede weg."

Dinsdag schreef Dijsselbloem aan de Tweede Kamer dat de raad van commissarissen van de NS het mondeling door Huges ingediende ontslag "niet op schrift heeft gesteld." De kwestie is van belang voor de bonus die Huges in maart dit jaar kreeg voor zijn prestaties vorig jaar. Voor de raad en voor Dijsselbloem blijft echter overeind dat Huges op 5 juni ontslag heeft genomen. Mocht Huges het daar mee oneens blijven, dan zal de rechter een oordeel moeten vellen over de kwestie, aldus de minister.

"Ik heb respect voor de beslissing van de heer Van den Driest," aldus Dijsselbloem woensdag. D66 wil dat de minister de regie bij de NS meer in handen neemt. "Minister Dijsselbloem was bij het debat nog vol lof over de rol van en de samenwerking met de RvC. Steeds meer blijkt dat ook daar flinke blunders zijn gemaakt. Het bedrijf en de RvC moeten worden opgeschoond, op basis van echte onafhankelijke onderzoeken," vindt Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Van den Driest was niet alleen bij NS voorzitter van de raad van commissarissen: hij is onder meer voorzitter van de raad van commissarissen bij baggerbedrijf Van Oord en rederij Anthony Veder Group. Hij is verder lid van de raad van commissarissen van tankopslagbedrijf Vopak en lid van de raad van toezicht van het Gemeentemuseum Den Haag.

Van Den Driest was sinds maart 2013 voorzitter. Zijn beoogde termijn liep tot 2016.

(c) Treinreiziger.nl / ANP