fbpx

VVMC: Rijdend Personeel heeft vragen bij veiligheid wissels

20 feb 2014 23:05

Ook spoorvakbond VVMC is geschrokken van de plotselinge grootschalige wisselcontroles, zegt de vakbond donderdag. "Machinisten die dagelijks met hoge snelheid over honderden wissels rijden willen zekerheid over de betrouwbaarheid van de wissels´´, aldus de VVMC.

"Spoedreparaties aan de wissels zijn aan de orde van de dag. De communicatie hierover ging niet verder dan preventieve controles en vervanging van onderdelen´´ vervolgt de vereniging. De VVMC heeft de directies van NS Reizigers, Arriva en andere vervoerders gevraagd om per omgaande duidelijkheid te geven over de veiligheid van de wissels. "De VVMC wil er zeker van zijn dat het rijdend personeel op een veilige manier zijn werk kan doen. Die toezegging willen we van de vervoerders!" stelt de vakbond.

ProRail heeft de afgelopen 24 uur veel kritiek gekregen. Woensdagavond viel het treinverkeer rond Den Haag enige tijd stil en reden er veel minder treinen van en naar Rotterdam. Ook vandaag en morgen is het treinverkeer nog niet normaal. Oorzaak van alle ellende zijn vier wissels die die in een veel slechtere staat bleken te zijn dan gedacht. Uit veiligheidsoverwegingen werden de wissels direct buiten gebruik genomen.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben experts deze wisselcomplexen nader geïnspecteerd. Uit de analyse bleek uiteindelijk dat twee van de vier wisselcomplexen konden worden teruggeven aan de treindienst. Bij één van de vier wisselcomplexen zijn de wissels geklemd en deze zijn dus deels beschikbaar.

Vrijdag zal het treinverkeer tussen Rotterdam en Utrecht en Rotterdam en Den Haag weer normaal zijn. Tussen Den Haag en Utrecht zullen vrijdagochtend echter nog minder treinen rijden. De situatie bij deze vier wisselcomplexen heeft geen relatie met het incident dat onlangs heeft plaatsgevonden bij Hilversum, zegt ProRail. Het betreft hier een ander type wissels.

Toch is de onrust er niet minder op, omdat net als na de ontsporing bij Hilversum er opeens spoedwerkzaamheden nodig zijn. Ook reizigersorganisaties en politieke partijen hebben hun zorgen geuit, net als vakbond FNV Spoor. "De vakbond heeft haar eigen mening over wat er aan de hand is. Ik wil eerst weten wat er is gebeurd´´, reageert staatssecretaris Mansveld