fbpx

Waardering openbaar vervoer neemt toe

30 jun 2009 0:39

(Novum) – Het openbaar vervoer wordt dit jaar beter gewaardeerd dan de afgelopen jaren. Vooral busreizigers zijn meer te spreken over hun vervoer. Dat blijkt dinsdag uit de Vervoersmonitor 2009 van onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy. Reizigers geven het openbaar vervoer het rapportcijfer 6,7, tegen gemiddeld een 6,3 in de laatste drie jaar. De cijfers verschillen met het jaarlijkse KpVV onderzoek. Dit onderzoek kijkt niet alleen naar ov-reizigers.

De toegenomen waardering van het ov is vooral te danken aan het herstel van de tevredenheid over de bus. Moest het busvervoer het vorig jaar nog doen met een 6,2, dit jaar krijgt de bus een 6,7. Opvallend noemen de onderzoekers ook de toegenomen waardering voor de trein, van een 6,5 in 2006 tot een 6,9 dit jaar.

Reisinformatie
De oorzaken van de betere waardering zijn betere ervaringen met comfort, dienstverlening en veiligheid. "Voor de trein en bus geldt dat bijna al deze aspecten beter worden beoordeeld dan in 2008", constateren de onderzoekers. Wel zijn er onderling grote verschillen. Zo wordt de trein beter gewaardeerd om de snelheid en het aantal ritten. Ook wordt de reisinformatie van treinen beter beoordeeld. De bus krijgt een 4,3 voor informatie over vertragingen, de trein een 6,0. Daar staat tegenover dat twee op de drie Nederlanders de trein een duur imago vinden hebben, hoewel dat beeld lijkt af te nemen, aldus de onderzoekers.

Tram
Verder staat het beeld van Nederlanders over de tram ´onder druk´. Het vervoermiddel wordt steeds minder comfortabel, veilig en betrouwbaar gevonden. Wel vindt een groeiend aantal Nederlanders de tram snel.

Ov-Chipkaart
Het vertrouwen in de ov-chipkaart neemt volgens de onderzoekers toe. Zij baseren zich daarbij op het slinkende aandeel Nederlanders dat het systeem onbetrouwbaar vindt. In 2008 had vijftig procent van de Nederlanders geen vertrouwen in de chipkaart, dit jaar gaat het om 36 procent. Ruim veertig procent van de bevolking weet niet welke veranderingen de introductie van de ov-chipkaart tot gevolg heeft. Onder gebruikers van het openbaar vervoer gaat het om 26 procent.