fbpx

Week lang zeer beperkt treinverkeer Rotterdam – Dordrecht

03 aug 2010 13:56

Van zondagavond 8 t/m vrijdagnacht 13 augustus vervangt ProRail 10 wissels bij de brede wisselstraat aan de oostkant van Rotterdam Centraal. Van de vier sporen in de Willemsspoortunnel zal er slechts één beschikbaar zijn. Daardoor rijden er een week lang slechts 3 treinen in plaats van 9 treinen per uur. 

De huidige wissels zijn aan vervanging toe en worden vervangen door stillere wissels. Het vervangen van de wissels is een dure aangelegenheid. Een nieuwe wissel kost gemiddeld circa € 250.000 euro. Na ongeveer 18 jaar moet een wissel vervangen worden. De huidige wissels liggen er sinds de opening van de Willemsspoortunnel.

Vakantieperiode
ProRail en NS hebben bewust voor de vakantieperiode gekozen om deze werkzaamheden uit te voeren. In de vakantieperiode reizen er minder mensen met de trein.

De werkzaamheden
Om de wissels in een korte periode te vervangen gaat aannemer Strukton Rail 24 uur per dag aan het werk. De vervanging kost veel tijd en omvat achtereenvolgens de volgende werkzaamheden:

  • de wissels worden los geslepen, weggehaald en afgevoerd
  • de oude ballast wordt verwijderd en vervangen door nieuwe
  • nieuwe wisseldelen worden geplaatst en bedekt met ballast
  • de stopmachine zorgt er voor dat alles op de juiste plek ligt
  • afsluitend worden de wissels door ze te lassen voegloos gemaakt

Voor genoemde werkzaamheden, die in een cyclus van drie keer terugkomen, is groot materieel nodig. De zwaarste machine weegt 27 ton. Er is een geluidsplan opgesteld, aan de hand waarvan de gemeente een vergunning heeft verleend.

Gevolgen voor de treinreiziger
Gedurende de werkzaamheden wordt een flink aantal sporen buiten gebruik gesteld en is maar één tunnelbuis van de Willemsspoortunnel beschikbaar. Daardoor is slechts zeer beperkt treinverkeer mogelijk. Om die reden geldt van 9 t/m 13 augustus voor doorgaande reizigers een omreisadvies en is op het traject Rotterdam – Dordrecht een aangepaste dienstregeling van kracht. De intercity´s Amsterdam – Dordrecht / Vlissingen rijden wel, maar krijgen een extra reistijd van een half uur. De intercity´s die normaal te Dordrecht eindigen rijden vanwege de werkzaamheden door naar Vlissingen. Daarnaast rijdt er één keer per uur een stoptrein tussen Dordrecht en Rotterdam, doorgaand naar Den Haag. De vertrektijden wijken af van normaal.

Omreizen
Doorgaande reizigers tussen Den Haag en Tilburg krijgen het advies via Utrecht te reizen. Reizigers tussen Utrecht en Roosendaal kunnen omreizen via Den Bosch.