fbpx
Uitgang Middentunnel Amsterdam Centraal. Foto Mark Koghee

Westtunnel op Amsterdam Centraal is weer open

02 jun 2025 10:28

Op station Amsterdam Centraal is na twee jaar verbouwingswerk de westelijke reizigerstunnel weer opengegaan. In de Westtunnel is onder meer het aantal poortjes uitgebreid, de trappen zijn vernieuwd en de tunnel is breder.

De Westtunnel is naast de IJpassage, de Middentunnel en de Amstelpassage de vierde onderdoorgang in het station. In de tunnel zijn nu 30 in plaats van 19 toegangspoortjes. De hellingbaan van de tunnel is vervangen door een trap en roltrap omdat de helling te steil was. Er zijn twee nieuwe liften die entree, reizigerstunnel en het eerste perron met elkaar verbinden.

De tijdens de verbouwing van de Westtunnel was niet alleen de tunnel zelf dicht, ook perrons 1 en 2a waren een periode niet bereikbaar.

Betere doorstroming

“Amsterdam Centraal is een van de drukste stations van Nederland. De vernieuwde entree zorgt voor betere doorstroming en betere toegankelijkheid”, zegt Irma Winkenius, regiodirecteur van NS.

Amsterdam CS zit midden in een grote verbouwings- en uitbreidingsoperatie.

De verbouwing is nodig omdat het aantal treinreizigers stijgt van 200.000 naar 275.000 per dag in 2030. Daarvoor moeten perrons breder en langer worden. Ook worden spoorbruggen vervangen en wordt bij de Dijksgracht een ongelijkvloerse kruising aangelegd zodat treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten.

5 3 stemmen
Artikel waardering
39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemiek
19 dagen geleden

Met de 172.000 reizigers per dag in 2024, met een licht dalende trend, denk ik dat die 60% stijging tot 275.000 in 2030 niet heel erg realistisch is.

Hanzeboog
19 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

We hebben geen glazen bol. Het is nu vooral duidelijk dat het vertrouwen in NS na de coronacrisis groot is.

Maar dat kan veranderen. Maar dat is afhankelijk van NS en andere partijen in de spoorwereld.

Toeristen uit de wereld is een makkelijke doelgroep. Die gaan hoe dan ook naar Amsterdam Centraal. De forenzen tussen Noord Holland – Utrecht – Brabant/Limburg reizen zoal via Amsterdam Centraal.

De Intercity Direct via Amsterdam Zuid zorgt voor lagere aantal reizigers via Amsterdam Centraal.

Baardstaart
19 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Let wel dat de prijsverhogingen en de geplande prijsverhogingen ook het OV / spoor geen goed doen. En sinds de Corona tijd wordt er ook meer thuis gewerkt en ik denk dat dit uiteindelijk toch weer gaat groeien. (Als transport duur is en schaarser wordt.) Dan nog het Amsterdam Zuid station dat als hoofdstation moet gaan functioneren inclusief de Intercity Defect, Eurocity Defect en de Eurostar rood/paars (Parijs).
Ik kan me eerlijk gezegd ook geen groei scenario bedenken. Tenzij de politiek met echt OV beleid komt, maar dit is eerst zien en dan geloven. Krijg sterk het idee dat men OV te duur vindt en hier heel veel geld bij moet terwijl de auto de schatkist veel geld oplevert en men ondanks alle mooie praat het OV icm milieu/klimaat wilt gaan afschalen ten gunste voor de auto.

Hanzeboog
19 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Voeg daarbij toe dat de huidige PVV staatssecretaris en PVV minister I & W helemaal niet pro trein zijn. Die willen liever concentreren op de auto.

De ICNG is bepaald geen Intercity Defect. Ze functioneren steeds beter. En de Eurocity Direct wordt tegenwoordig alleen bereden met ICNG België.

Natuurlijk is het nog niet perfect. Maar een brekebeen zijn de NS Coradia Stream niet meer.

Baardstaart
18 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Krijg inmiddels sterk de indruk dat de VVD de grootste pusher van pro-autobeleid en deze partij is bijna de laatste 15 jaar verplichte kost voor nieuwe kabinetten. Rechtspopulistische partijen (PVV/FvD) roepen wel dat ze pro auto zijn, maar vinden bereikbaarheid per OV OOK belangrijk. De VVD vind OV prima, zolang het past in de begroting en er is de laatste periode toch behoorlijke moeite om de begroting rond te krijgen. De laatste grote aanvallen op het OV in 2020 gedurende Rutte 3 en 4 in de Corona was de PVV geen regeringspartij, maar wel VVD en D’66. Ook waren er plannen om in de Corona tijd behoorlijk in het OV te snijden, maar gelukkig is dit niet doorgegaan. Maar stilstand en gebrek aan investeringen in nieuw personeel etc is wel een bron van snelle achteruitgang. Vandaar er na het opstarten van het OV na de Coronatijd een enorm personeelstekort is bij de NS. Hier is dus totaal niet op geanticipeerd.
Sorry. Ik verwar weleens de begrippen “direct” en “defect”.

Bert Sitters
18 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Hoelang zit de PVV nog in de regering?

Frits
18 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Nu niet meer

Daan
18 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

En toch betaald de ns meer aan de schatkist om het net te mogen gebruiken dan dat het verlies draait.

Plus 2023 en 2020 zijn de enige twee jaren afgelopen decennia waar het aantal reizigers op amsderdam lager lag dan het jaar daarvoor.

Ondertussen verwacht de rekenkamer een tekort van 20 miljard om alle snelwegen tot 2038 te onderhouden (let op tekort, niet al het geld nodig voor de snelwegen (alle andere wegen niet meegeteld).

En dan hebben we de laatschappelijke kosten van 700 verkeersdoden en 7000 zwaargewonden per jaar die auto’s ons kosten niet meegeteld.

Ruud
18 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

De forenzen (en andere reizigers) die via Amsterdam Centraal reizen tellen in deze cijfers niet mee. Het zijn het aantal in- en uitchecks op het stations.

Daan
18 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ja als je op een station inzoomd. (Waar overigens 2020 en 2023 de enige jaren waren afgelopen decennia met minder reizigers dan het jaar daarvoor.)
Als er naar totaal aantal reizigers gekeken wordt over heel nederland is de afgelopen 10 jaar 2020 het enige jaar waarin minder treinreizen zijn gemaakt dan het jaar daarvoor.

Annemiek
18 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Over 2024 rapporteert NS voor Amsterdam Centraal ook flink minder reizigers dan het jaar ervoor. Er staat totaal niets op de planning waardoor een stijging met 100.000 reizigers per jaar ook maar enigszins realistisch wordt

Annemiek
18 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Per dag, dat is.

Daan
18 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Mijn fout, ik bedoel 2024 waren er minder dan in 2023, In 2023 waren er flink meer reizigers dan in 2022, resp. 178.501 in 2023 en 151.112 in 2022.

Het feit dat 8 van de afgelopen 10 jaren het aantal reizigers steeg is in vergelijking met het jaar daarvoor is geen indicator?
Of het feit dat het aantal reizigers in 2024 nauwelijks gedaald is ondanks een significante afname van treinen naar amsterdam centraal vanwege alle werkzaamheden?

Annemiek
18 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Nee, dan gebruik je dat als valse indicator, aangezien het niet om organische groei gaat en je dan de coronapandemie en de blijvende gevolgen daarvan voor reisgedrag niet meeneemt.

De absolute cijfers zeggen veel meer. In het laatste jaar voor corona (2019) waren er dagelijks 213.000 reizigers. In 2024 nog 171.000. Een afname van 20%. Op basis van organische groei, die simpelweg iets achterlag op de groei van de bevolkingsomvang van het land, hadden ze vanuit 2019 beredeneerd een heel eind kunnen komen richting de 250.000-275.000, maar gezien de huidige situatie, is dat totaal onhaalbaar. Er zullen tot 2030 geen geplande ontwikkelingen plaatsvinden waardoor er plots 100.000 treinreizigers per dag extra zullen gebruikmaken van Amsterdam Centraal.

Over de hele linie laat het aantal reizigers op zijn best stagnatie zien en in het afgelopen halfjaar zelfs krimp.

Daan
18 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Als 2 van de 10 jaren krimp tonen en de rest groei is alleen een van de twee krimpjaren benoemen nogal een valse indicatie. Helemaal omdat dat jaar de eerste volledige buitendienststelling in decennia zag in dat station.

Daarnaast meen ik mij te herinneren dat het ministerie van infrastructuur zelf in 2022 uitgerekend had dat spoor het snelst zou groeien van alle vormen van mobiliteit, wat mij ruim na de coronacrisis lijkt.

Ook als we naar totale aantallen over het hele land kijken, is er groei te zien. Daar werd in 2023 al meer kilometer met de trein gereisd dan in 2019 (20 miljard km ipv 19 miljard), wat een groei van 5 procent is tov voor de coronapandemie.

Annemiek
18 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Als je slechts aangeeft dat er in twee van de tien jaren krimp was en de andere jaren groei, wijst dat onterecht op (flinke) groei. Dat is dus een onjuiste weergave van feiten, aangezien er wel degelijk sprake is van enorme krimp van 2019 tot 2024. Van 2023 tot nu is er sprake van stabilisatie van het aantal reizigers. Er is niets wat een spectaculaire stijging van het aantal reizigers aankondigt. Zeker niet binnen vijf jaar.

Landelijk gezien is er juist een kleine krimp tussen 2023 en 2024. De incheckgegevens van 2025 laten ook eerder (flinke) krimp zien. Vooral in de uithoeken van het netwerk is soms flinke daling van het aantal reizigers waar te nemen. Zoals in Maastricht en Vlissingen, waar ze tussen 2023 en 2024 al 10% van de reizigers zagen verdwijnen.

Over 2023 rapporteerde NS in haar jaarverslag 15,4 miljard reizigerskilometers. Over 2024 was dat 15,9 miljard. Tegenover de 19 miljard in 2019 is dat juist een flinke krimp.

Een stijging naar 275.000 dagelijkse reizigers voor Amsterdam Centraal in 2030 staat totaal buiten de realiteit.

Passepartout
18 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Een station dat overhoop ligt trekt minder reizigers. En wie weet heb je gelijk en wordt het 2035 maar de natuurlijke groei zet echt wel door. Er zijn geen lange termijn indicatoren voor het tegendeel, alleen een eenmalig thuiswerk effect. Als de suggestie is stoppen maar weer met die verbouwing dan lijkt me dat korte termijn denken.

Ruud
18 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Meer demonstraties op de dam organiseren?
Amsterdam CS heeft niet veel kantooruimte in de buurt waardoor het aantal forenzen flink kan stijgen. Dat zit allemaal in Zuid. Enige wat ze meepakken is overstappers op de tram, metro en fiets. En wat forenzen die vanuit het centrum van Amsterdam naar hun werk reizen.
Maar rond het Centraal zijn weinig kantoor- en woontorens en er is ook geen ruimte om die ooit te gaan bouwen. Het Java eiland is wat dat betreft denk ik de lokatie, maar daar valt weinig meer bij te bouwen.

Mark
19 dagen geleden

Een paar foto’s bij het artikel was wel leuk geweest.

Thom Heerdink
19 dagen geleden
Antwoord aan  Mark

Kon jij die niet even maken en delen? 😉

Hanzeboog
19 dagen geleden

Amsterdam Centraal is een schitterend station. En moet voortdurend aangepast worden. Het is blijkbaar nooit af.

Het is zeer centraal gelegen in Amsterdam. Maar heeft hetzelfde probleem als Schiphol Airport. Het is omgeven door infrastructuur en bebouwing. Het kan amper uitgebreid worden. Zeker niet in de breedte. Wel vooral in de diepte.

Daarom wordt station Amsterdam Centraal zo optimaal mogelijk benut. Maar zal het samen met station Amsterdam Zuid en andere stations in Amsterdam (Bijlmer/Amstel/Sloterdijk/Science Park/Muiderpoort) het vervoersaanbod moeten verwerken.

Amsterdam Centraal kan beste het station blijven voor de internationale hogesnelheidstrein. En de (gemoderniseerde) station Amsterdam Zuid kan het beste het station blijven voor de Intercity Direct van/naar Noord Nederland/Flevoland/Oost Nederland – Randstad.

Frans E.R.
19 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

…Chapeau voor een iconisch bouwwerk…
Amsterdam Centraal had bij de uitbreiding van het busstation de optie om die aan de voorzijde ondergronds onder het water te maken waar nu enkele rondvaartboten te vinden zijn vlakbij het GVB info huisje. Ik heb er eens een doorsnee tekening van gezien. Dit plan werd vanwege onder andere kosten en technische aspecten afgewezen en kwam het huidige bovengronds busstation naast de gelijknamige NS sporen te liggen aan de IJ zijde.
Stel dat men WEL een ondergronds busstation had gerealiseerd, dan kon men het aantal treinsporen wellicht hebben kunnen uitbreiden i.p.v. de nu bestaande busterminal.
Jongensdroom
Precies 50 jaar geleden op maandag 30 juni 1975 kwam ik voor het eerst aan in Amsterdam Centraal Station en nam toen de KLM bus naar SCHIPHOL. Treinen naar Schiphol stonden alleen nog op de tekentafel. Liften en roltrappen waren op de perrons niet aanwezig en van metrolijn 52 nog geen sprake.
De bushalte waar de KLM bussen aankwamen en vertrokken was krap en de ruimte chaotisch en erg druk. Als veertienjarige nam ik alles gelaten aan want ik zou een paar uur later mijn eerste vliegreis maken met Alitalia naar Singapore via Rome, een jongensdroom kwam uit.
Met een Philips cassette recorder nam ik geluidsfragmenten op. Nu vijftig jaar later is er veel veranderd, mij hoor je niet klagen als ik zie wat een vooruitgang men geboekt heeft en het station alleen maar n o g mooier wordt ongeacht of er straks misschien meer of minder mensen van dit mooie station gebruik maken.
Ik neem mijn pet af voor al die mensen die dag in dag uit hard werken om het iconische gebouw te helpen verbeteren voor de toekomst. Altijd als ik er ben na een rit uit Limburg denk ik terug aan mijn eerste bezoek en kijk vol verwachting uit naar alle nieuwigheden die men er realiseert. Er is van Amsterdam Centraal ook een 3 D Puzzel verkrijgbaar.
SAIL Amsterdam
Nu maar hopen dat alles een beetje op orde is, want van 20 t/m 24 Augustus aanstaande hebben we SAIL AMSTERDAM en viert de stad haar 750 jaar bestaan, en dan zal het station, naast de komende Grand Prix Formule 1 in Zandvoort en pendeltreinen, door een mega grote groep mensen bezocht worden, ik wens ze er veel succes en plezier bij…!

Hanzeboog
19 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Heb de feest met GP Formule 1 in de trein meegemaakt. Superdruk. Maar wel gezellig. We hebben GP Formule 1 niet bezocht. Alleen die prijzen al…..

Paul Lamote
18 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Sowieso is de F1 een aflopende zaak.

Dries Molenaar
18 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

F1 wordt lekker exclusief. Geen hossende menigte meer maar stoeltjes met fluweel voor chanel jurkjes. Geen bier maar champagne.
Dus ordi-hoofdstad van NL zal men snel verlaten.

Dries Molenaar
19 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Dat klinkt als drie miljard Euro extra. Gelukkig niet aan begonnen. Het aantal sporen wordt alleen maar verminderd. Expats reizen niet met de trein en Amsterdammers zijn er niet meer.

Pet af? Is dat niet wat overdreven voor gewoon werk met veel vakantie en laat beginnen en vroeg naar huis? Kijk eerder naar het personeel in de winkels enz.

Laatst bewerkt op 18 dagen geleden door Dries Molenaar
Dries Molenaar
19 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Een schitterend krot. Men had gewoon iets nieuws moeten bouwen.

Dries Molenaar
19 dagen geleden

In plaats van al die honderden miljoenen op te stoken aan futiele verbeteringen hadden we beter in een keer een nieuw station gebouwd. 500 meter naar het Oosten was er ruimte zat. Volledig volgens moderne eisen. Zoveel efficienter.

Net als de 2e kamer, Voor 100 miljoen had je elders een een prachtig efficient gebouw kunnen neerzetten. Nu zijn we straks 2 miljard kwijt en is er niets gewonnen. Dan zit je nog in een zooi krotten, waarschijnlijk met bouwfouten die ook weer voor 100-den miljoenen gerepareerd moeten worden. Al die tijd zit je ook nog met splinter Chabot op TV

Laatst bewerkt op 18 dagen geleden door Dries Molenaar
Bert Sitters
18 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Hoe weet u dat van die bouwfouten? Heeft de aannemer u geïnformeerd.

Dries Molenaar
18 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het is een inschatting van hoe het zal gaan, schrijf maar op en over 10 jaar horen we het wel.

Bert Sitters
18 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

@Meneer Molenaar, mijn complimenten voor uw prachtig staaltje van natte vinger koffiedik kijken.

Frans E.R.
18 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Je klinkt over dit station wel erg negatief, heb bij het eerdere reacties al gemerkt en dus verbaasd mij ook t.a.v. de Westtunnel en de rest van CS niet dat je niet positief reageer, Dries.

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Amsterdam C vind ik wel een mooi station waar tenminste nog iets behoorlijk aan gedaan wordt. Als ik over de grens kijk, Aken HBF bijvoorbeeld, die mag wel eens een grote opknapbeurt krijgen, maar staat er al jaren met wat lapwerk bij welhaast te verpieteren.

Iets nieuws is niet altijd beter. En voor de mensen die bij bouwwerken bij dag en dauw hun beste beentje voor zetten mag men ook wel wat positiever zijn en dat geldt ook voor andere categorieën in de detailhandel, zorg, of waar dan die ook die hun best doen neem ik ook mijn pet af. Ik deel jouw mening dan niet en heb daar een andere mening en visie over.

Als men Amsterdam Centraal een “krot ” vind ken ik wel andere bouwwerken en plaatsen die deze titel verdienen, maar mijns inziens niet voor Amsterdam CS.

Rudy
18 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Amsterdam CS ligt precies op de juiste plaats, d.w.z. recht voor het Damrak. Menige stad is jaloers op een station dat zo goed t.o.v. het centrum ligt.

@Dries Molenaar heeft wel gelijk m.b.t. het Oostelijk Eiland. Het emplacemnet ligt daar in een ongelukkige S-bocht. Dit maakt het verlengen van de perrons aan de Oost zijde een uitdaging. Verder liggen de Bascule Bruggen lichtelijk uit de as van de Dijksgracht. Het grote probleem is dat het voormalige Postgebouw iedere verbetering in de weg ligt. Aan de IJ-zijde staan een rijtje krotten die gesloopt mogen worden maar geen verbetering opleveren. Prorail heeft de dure grond aan de Stadszijde verkwanselt voor hoogbouw en daarmee iedere verbetering geblokkeerd.

treingraag
18 dagen geleden

Perron 1 weer bijna dicht en grote gat spoorloos. Klasse gedaan! En station moet zeker in bedrijf blijven. Wel jammer dat pianos zo gedempt zijn op stations. En kapot vaak.

Rudy
18 dagen geleden

Het is jammer dat men weer het paard achter de wagen spant. Het probleem van Amsterdam CS is dat de Westelijke en Oostelijke tunnel te dicht bij de Middentunnel liggen. Als gevolg hiervan krijg je enorme passagiersstromen die over de perrons lopen. Dit probleem probeert men nu op te lossen door de perrons te verbreden. De eenvoudigste oplossing was het verplaatsen van de tunnels, helaas is hiervoor niet gekozen.

Sander
18 dagen geleden
Antwoord aan  Rudy

Is verplaatsen van tunnels echt de eenvoudigste oplossing?

Veen
17 dagen geleden

Door de samenstelling van het publiek zijn stations geen aantrekkelijke plaatsen meer voor degenen die naar en van werk reizen. Zo snel mogelijk er doorheen is de wens. Dan is er ook het reizigers zieken met lange omloopwegen tussen de perrons en de metrotunnels die in Rotterdam dwars onder de sporen doorlopen. Direkt via een trap van een metroperron naar een treinperron is er niet bij. Veel miljarden versmeten waarbij de efficientie en de aantrekkelijkheid vreselijk zijn verminderd.
Respekt voor de reizigers was en is er bij de topmanagers overduidelijk onvoldoende.
En dan maar blaten dat de reiziger het OV in plaats van de auto moeten nemen.

Veen
17 dagen geleden

Van 170`000nu naar 270 duizend dagelijkse reizigers in 2030 mogelijk via financiele dwang,
doordat de auto voor velen botweg onbetaalbaar wordt gemaakt.
Geen kwaliteitssucces van de NS dus maar profiteren van de ellende die de mensen wordt aangedaan.

Arjan krabbenbos
17 dagen geleden

Fijn dat de Westtunnel klaar is en dat je niet meer hoeft om te lopen via de IJ zijde of via de Midden en Oosttoegang. De Oosttunnel wordt ook uitgebreid en verbreed, wat straks de doorstroom nog beter genereert. Het historische station uit 1889 blijft een imposant bouwwerk en een uniek gebouw op een kunstmatig aangelegd eiland. Ook prachtig dat je zo mooi uitzicht hebt op de IJ zijde om de ponten en boten daar te aanschouwen! Ook het busstation is prachtig en mooi geïntegreerd met het oude station! In de nieuwe Westtunnel bevindt zich ook de grotere Eurostar terminal voor de snelle trein naar Londen! Ik hoop dat straks als slot de historische kap weer terugkeert bij de hoofdingang! Nieuwe spoorbruggen, verbeterde toegangen, modernere perrons en de fly over bij het voormalige emplacement Dijksgracht worden prachtig! Als alle werken hier rond 2030 klaar zijn, kan Amsterdam en de rest van de wereld weer trots zijn op deze stad! Het station wordt ook thans tijdens de renovatie veelvoudig door toeristen gefotografeerd! Amsterdam Centraal is gebouwd op houten palen, waar zelfs een tunnel voor de Noord Zuid metrolijn 52 is ondergelegd! Een technisch en hoogstandje van een van de projecten van dit hoofdstedelijke stationsgebouw! Daar mogen we best trots op zijn hoor!