Afspraken over Wunderline: 2024 sneltrein naar Leer (later vanaf Leeuwarden)

Nederland en Duitsland hebben donderdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de treinverbinding Groningen – Leer – Bremen (Wunderline) te verbeteren. Zodra de Frieslandbrücke is hersteld (2024), wordt de verbinding tussen Nederland en Duitsland versneld. Op termijn, na 2030, is het de bedoeling dat er rechtstreekse trein Leeuwarden – Groningen – Bremen komt.

Stap 1: Semi-sneltrein in 2024

“We willen de verbinding in drie stappen verbeteren”, legt Tjeerd Postma uit. Hij is bij de provincie Groningen projectleider van de Wunderline. In de eerste stap, in 2024, komt er een semi-sneltrein tussen Groningen en Leer. “Die trein gaat ieder uur als sneltrein rijden tussen Groningen en Winschoten, en vervolgens door als stoptrein naar Leer”, vertelt Postma. De reistijd naar Bremen wordt door de introductie van de sneltrein verkort naar 2 uur en 26 minuten. “Dat was in 2015, voordat de Frieslandbrücke kapot werd gevaren, nog 2 uur en 50 minuten.”

Stap 2: reistijdwinst in Duitsland

Tussen 2028 en 2030 moet de treinverbinding tussen Groningen en Bremen verder versneld worden. “Reizigers moeten dan nog steeds overstappen te Leer, maar de reistijd wordt dan teruggebracht naar 2 uur en 10 minuten”, vertelt Postma. Het aantal treinen tussen Groningen en Leer wordt dan eveneens uitgebreid. “Eens per twee uur rijdt de trein Groningen – Leer dan volledig als sneltrein, terwijl er ook ieder uur een verbinding blijft die tussen Winschoten en Leer overal stopt.” In Duitsland kan de verbinding in de tweede fase versneld worden doordat het spoor vlak voor Oldenburg wordt verdubbeld.

Leeuwarden – Leer

In de toekomst krijgt niet alleen Groningen een directe trein met Duitsland, maar ook Leeuwarden. “De sneltrein Leeuwarden – Groningen willen we koppelen aan de trein Groningen – Winschoten – Leer”, legt Postma uit. Dat zal gebeuren zodra de infrastructuur op station Groningen dat toelaat. “Dat zal mogelijk al direct vanaf fase 2 zijn, en anders tussen fase 2 en 3 in”.

Stap 3: directe trein naar Bremen

In de derde fase wordt de sneltrein naar Leer doorgetrokken naar Bremen. Overstappen is dan niet meer nodig. “De reistijd Groningen – Bremen moet dan dalen tot onder de twee uur. De trein kan dan de concurrentie aan met de auto”, aldus de projectleider. Maar wanneer die directe trein er precies komt is nog niet duidelijk. “Dat zal na 2030 zijn. Voor deze fase is de financiering nog niet rond”. Voor 2035 is dat niet aannemelijk. De Arriva concessie loopt tot dat jaar, voor een directe trein Groningen – Bremen is een aparte concessie nodig.

Reizigersgroei verwacht

De verwachting is dat het aantal reizigers tussen Groningen en Leer verder zal toenemen. Tot 2002 passeerden slechts drie treinen per dag de grens, met minimale reizigersaantallen. Sinds 2002 is de treindienst in handen van Arriva en is de verbinding verbeterd. “In 2012 was het aantal grensoverschrijdende reizigers gegroeid naar circa 400 reizigers per dag die de grens passeerden. In 2015 was dat gestegen naar pakweg 800 reizigers per dag. We verwachten dat in de toekomst kan groeien naar 2.000 grensoverschrijdende reizigers per dag”, vertelt Postma. Dat is niet veel minder dan bij de intercity Berlijn. “Ik dacht dat het daarmee bij benadering rond de 2600 reizigers per dag de grens mee oversteken”, vertelt de projectleider.

Het grensoverschrijdende baanvak trekt traditioneel het minst aantal reizigers. Zo worden op andere delen van de route tot 17.000 reizigers verwacht.

Financiering

De financiering voor de eerste twee fases zijn rond. Nederland draagt 75 miljoen euro bij en Duitsland investeert 86 miljoen euro. Een deel van het Nederlandse geld (17 miljoen euro) komt van het ministerie van Infrastructuur. De bedoeling is dat er ook een bijdrage komt van 10 miljoen euro uit Brussel. Om de verbinding in Nederland mogelijk te maken wordt het spoor tussen Scheemda en Winschoten (7 kilometer) verdubbeld. Die werkzaamheden gaan van start in 2021.

Afspraken

Om er zeker van te zijn dat de spoor aan beide kanten van de grens wordt verbeterd, zijn Nederland en Duitsland donderdag een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. “Over onder andere de planning en financiering zijn bindende afspraken gemaakt”, legt Postma uit. Daarnaast is er een intentieverklaring getekend. “Daarin is vastgelegd dat Duitsland de faciliteiten op bijvoorbeeld stations wil verbeteren. Ook is het de bedoeling dat de aansluitingen tussen bussen en treinen in Duitsland verbeteren”.

Reizen met de trein naar het buitenland

This post was last modified on 10 december 2020 11:30

Share

Recent Posts

Weer weeklange staking in België – rituitval Eurocity Direct en EuroCity

Een nieuwe spoorstaking in België leidt vanaf zondagavond een week lang dagelijks tot uitval van…

23 uur terug

Herstel HSL loopt vertraging op

Het herstel van de constructiefouten in viaducten van de hogesnelheidslijn (HSL) loopt vertraging op. Dit…

1 dag terug

Nieuwe trein Coevorden – Bad Bentheim vanaf december 2026 (update – geen toelating nodig)

De nieuwe directe trein tussen het Nederlandse Coevorden en Duitse Neuenhaus via Bad Bentheim rijdt…

2 dagen terug

Weer ingrijpend werk op Amsterdam Centraal – op 29 maart geen treinverkeer

Op station Amsterdam Centraal begint aan het einde van de maand de tweede bouwfase waarbij…

2 dagen terug

Qbuzz krijgt miljoenenboete voor slechte start in Zuid-Holland

Qbuzz krijgt voor in totaal 3,5 miljoen euro aan boetes van de provincie Zuid-Holland vanwege…

3 dagen terug

‘Opbrengst vliegtax investeren in treinverkeer’

De opbrengsten van de hogere belasting op vliegen moeten gebruikt worden om het internationale treinverkeer…

3 dagen terug