alles over openbaar vervoer
u bent hier: actueel // binnenland

Fors meer reizigers voor Thalys naar BelgiŽ. Totale reizigersgroei beperkt

maandag 17 februari 2014
Fors meer reizigers voor Thalys naar BelgiŽ. Totale reizigersgroei beperkt

Het is op tal van plaatsen te lezen: hogesnelheidstrein Thalys heeft vorig jaar 46,3 procent meer reizigers tussen Nederland en België vervoerd. Dat is een forse groei, maar de reizigers naar België blijven in de Thalys in de minderheid. De totale treinmarkt tussen Nederland en België is met zes procent gegroeid.

De meeste Thalys-reizigers reizen vanuit Nederland nog steeds naar Parijs. De markt Nederland - België per Thalys is dus fors gegroeid maar blijft klein. Dat verklaart ook waarom het aantal reizigers tussen december 2012 en december 2013 met zes procent is gestegen. Daarbij moet opgemerkt worden dat december 2012 door de introductie van de Fyra en het wegvallen van de Benelux geen goede maand was.

De Thalys markt Nederland - Frankrijk is veel minder hard gestegen (+0,6%). Toch doet Thalys al met al aardige zaken. Het bedrijf wist over het gehele netwerk 1,8% meer reizigers te trekken en 1,9% meer omzet. Daarmee komt de totale omzet nu uit op 487 miljoen euro.

Bij Thalys mag de omzet dan gegroeid zijn, NS heeft voor de tweede keer in tien jaar juist geen groei weten te realiseren uit de internationale kaartsoorten. Net als in 2012 leverden de internationale kaartsoorten 110 miljoen euro omzet. De totale omzet van NS International komt uit op 160 miljoen, dus kennelijk levert de Intercity Direct (voorheen Fyra) 50 miljoen euro omzet op.

Voor Thalys wordt 2014 een bijzonder jaar: het bedrijf gaat voor het eerst ook rijden van en naar Lille. Vorig jaar introduceerde Thalys tussen Nederland en België drie extra treinen per dag. Daarvan gaan er vanaf april twee per dag doorrijden naar Lille. 

Op 2013 kijkt topman Franck Gervais tevreden terug. Het bedrijf wist de stiptheid te verbeteren naar 90,6 procent, een prestatie die de afgelopen vijf jaar niet eerder werd vertoond. Opgemerkt moet worden is dat een Thalys trein pas vertraagd is als deze 15 minuten of meer te laat is. Ook de klanttevredenheid van Thalys-reizigers nam toe: 87,3% van de Thalys reizigers is tevreden (+0,8% t.o.v. 2012).  

Het in 1996 opgerichte Thalys is eigendom van de Franse spoorwegen SNCF, de Belgische NMBS en het Duitse DB. Vorig jaar vervoerde het bedrijf de 100 miljoenste reiziger sinds de start.

 
Tags: Thalys / Hogesnelheidstrein
terug naar alle artikelen
 
bezoekers van deze pagina hebben ook gelezen:
Thalys sluit jubileum af met aanbieding wo 16 nov  Thalys sluit jubileum af met aanbieding
2 november: Voor 25 euro per Thalys naar Parijs wo 2 nov  2 november: Voor 25 euro per Thalys naar Parijs
Thalys krijgt opnieuw facelift ma 10 okt  Thalys krijgt opnieuw facelift
Trein naar Parijs do 1 sep  Trein naar Parijs
Thalys breekt record door verjaardagsactie vr 27 mei  Thalys breekt record door verjaardagsactie
Thalys treinkaartjes nu te koop voor 20 euro vr 20 mei  Thalys treinkaartjes nu te koop voor 20 euro
Thalys start met budgetmerk Izy tussen Brussel en Parijs wo 2 mrt  Thalys start met budgetmerk Izy tussen Brussel en Parijs
Thalys plaatst in Frankrijk veiligheidspoortjes do 17 dec  Thalys plaatst in Frankrijk veiligheidspoortjes
Thalys vanaf 7 maanden voor vertrek te boeken do 10 dec  Thalys vanaf 7 maanden voor vertrek te boeken
Thalys en Eurostar hebben veel hinder van koperdiefstal ma 30 nov  Thalys en Eurostar hebben veel hinder van koperdiefstal

Internationale Treintickets:
- Treinreiswinkel
- NS International
- Voyages SNCF (TGV Europe)
- NMBS Europe
- Deutsche Bahn
- Thalys.com

Onze treintips
- Prijsvergelijker treinkaartjes
- NS Dagkaart aanbiedingen
- Goedkope internationale kaartjes
- Wintersport per trein
- Met de trein naar Parijs
- Trein naar Berlijn

Trein + Hotel
- De Jong Intra Wintersport
- Treinvakanties bij Treinreiswinkel
- Stedentrips trein KrasAdverteren   |    Contact   |    Colofon   |    Copyrights   |    Disclaimer   |    Pers   |    Webmasters   |    Vacatures   |    Over ons
Wintersport trein   |    Trein Zwitserland   |    Trein Duitsland   |    Trein Berlijn   |    Trein Parijs   |    Trein Brussel   |    Modelspoor   |    Trein Londen   |    Parkeren Schiphol