Nieuws

Poortjes Utrecht Centraal sluiten

De Nederlandse Spoorwegen sluiten vanaf maandag 6 november de toegangspoortjes op station Utrecht Centraal. Dat betekent dat het station vanaf dan alleen toegankelijk is voor mensen met een OV-chipkaart met voldoende saldo of een ander geldig vervoerbewijs. Het sluiten van de poortjes volgt op een proef die het spoorbedrijf in april deed. Deze noemt de NS geslaagd.

Het Algemeen Dagblad schreef destijds dat het spoorbedrijf op de eerste dag van die proef werd overspoeld met vragen. “Vooral mensen die de stationshal gebruiken als doorsteek voelen zich overvallen nu de poortjes gesloten zijn,” schreef de krant toen. Doorsteken van Hoog Catharijne naar de Jaarbeurs is overigens nog steeds mogelijk, zelfs als de poortjes gesloten zijn. Iemand zonder OV-chipkaart moet dan buitenom via de promenade lopen. Die loopt parallel aan de stationshal.

Het is ook de bedoeling dat dit jaar nog de poortjes sluiten op Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. NS kondigde weliswaar in september aan dat de poortjes ook in Utrecht dit jaar nog zouden sluiten, maar toch ontstond er twijfel over de haalbaarheid. NS liet weten dat de poortjes alleen zouden sluiten als de promenade toegankelijk is. En daar staat nu een steiger die pas in het eerste kwartaal van 2018 wordt weggehaald. “Het heeft acht weken gekost die op te bouwen en die tijd is ook weer nodig hem af te breken,” vertelde een woordvoerder van aannemer BAM tegenover het AD. Toch blijkt dat dus geen belemmering te zijn.

Sinds 2014 heeft de NS al op 71 stations de toegangspoortjes gesloten. Rond stations waar dit het geval is, ziet het spoorbedrijf een vermindering van zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. Iemand uitzwaaien op het perron, of even het station binnenlopen om bij een winkel iets te kopen, blijft mogelijk voor wie een OV-chipkaart heeft. Wie genoeg saldo op zijn chipkaart heeft staan, kan naar binnen lopen en binnen een uur kosteloos weer uitchecken.

Met het sluiten van de poortjes stelt de NS zich ten doel dat straks meer dan 90 procent van de treinreizigers tijdens hun reis minstens één keer een gesloten toegangspoortje tegenkomt. Volgens de zegsman van het spoorbedrijf zal die doelstelling aan het einde van dit jaar zijn bereikt.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on 27 oktober 2017 12:19

Share
Tags: OV-chipkaart

Recent Posts

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

1 dag terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

2 weken terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug