OV-chipkaart

Reizen met de trein zonder ov-chipkaart. Dat kan.

Het is nog steeds mogelijk om zonder ov-chipkaart met de trein te reizen. Sterker nog, als je zeer incidenteel met de trein gaat, is het e-ticket vaak veel aantrekkelijker dan de ov-chipkaart. Via onze prijsvergelijker ontdekt je het beste treinkaartje.

Want als je met de ov-chipkaart met de trein reist, heb je als incidentele treinreiziger minimaal 20 euro saldo nodig om überhaupt te kunnen inchecken. Daarnaast betaal je 7,50 euro aanschaf voor de ov-chipkaart, en blijft die kaart maar 5 jaar geldig. Met een e-ticket betaal je alleen de werkelijke prijs, zonder een kaart met saldo te moeten aanschaffen. Met het e-ticket ben je bovendien niet verplicht in- en uit te checken. Dankzij een barcode kun je wel altijd de ov-chipkaartpoortjes openen. NS is in 2016 een proef gestart waarbij het e-ticket voltarief niet meer hoeft uitgeprint te worden, maar alleen in de NS Reisplanner Extra app getoond hoeft te worden. Deze optie is alleen beschikbaar bij enkele reizen en retours voltarief. Actietreinkaartjes (inclusief groepsretour) die als e-ticket worden geleverd moeten vooralsnog altijd worden uitgeprint.

Treinkaartje op het station kopen
Het is ook nog steeds mogelijk een treinkaartje op het station te kopen. Je betaalt dan één euro extra per treinkaartje. Als je een treinkaartje op het station koopt, dan lijkt dit erg op het ouderwetse papieren treinkaartje. Maar er is wel een belangrijk verschil, het kaartje heeft nu een chip, en wordt daarom ook wel eenmalige chipkaart genoemd. Je bent verplicht per vervoerder in- en uit te checken. Zonder in te checken riskeer je een boete, ook al heb je betaald. NS is in de regel coulant, maar andere vervoerders niet altijd. Ons advies is daarom het e-ticket. Je bespaart dan één euro en riskeert geen boete indien je niet incheckt.

Uitzonderingen
In een aantal gevallen kan een ov-chipkaart voor incidentele treinreizigers toch handiger zijn. Bijvoorbeeld wanneer je samen reist met iemand die een NS abonnement hebt. Als je buiten de spits samen met een vaste klant van NS reist kun je dankzij de regeling Samenreiskorting (onder voorwaarden) 40% korting krijgen. Dat kan met zowel een persoonlijke als een anonieme OV-chipkaart. Ook als je met enige regelmaat met de bus, tram of metro reist ben je vaak duurder uit als je in die vormen van openbaar vervoer een los kaartje wil kopen. Dat geldt helemaal voor kinderen of senioren, die met een persoonlijke ov-chipkaart leeftijdskorting kunnen krijgen. Ook als je geen gebruik maakt van het e-ticket ben je na een aantal reizen duurder uit met de eenmalige chipkaart.

Handige links:

This post was last modified on 8 januari 2017 20:24

Share
Tags: OV-chipkaart

Recent Posts

Met de trein op vakantie? Houd dan rekening met werkzaamheden

Deze zomer wordt er meer dan ooit gewerkt aan het spoor, merkt Treinreiziger.nl op. Van…

8 uur terug

NS viert 15e verjaardag OV-fiets met speciale Brabantse uitvoering (of is de fiets al ouder?)

Vanwege de 15e verjaardag van de OV-fiets krijgt de tweewieler een speciale Brabantse uitvoering. De…

14 uur terug

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

2 dagen terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug