fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Zo reis je met de OV-chipkaart per trein

07 jan 2017 18:09

Reizen met de ov-chipkaart, in het begin is het misschien even wennen, maar het is in de basis niet moeilijk. In dit artikel vertellen we in vier stappen hoe het werkt. Heb je geen ov-chipkaart? Dan zijn er ook andere alternatieven. In onze prijsvergelijker voor goedkope treinkaartjes vind je altijd de goedkoopste optie.

Als je kiest voor de OV-Chipkaart, doorloop dan deze vier stappen.

1. Schaf de OV-chipkaart aan
Reis je met meerdere personen? Iedere reiziger heeft een ov-chipkaart nodig. Je kunt niet samen tegelijk op dezelfde ov-chipkaart reizen. Een anonieme ov-chipkaart kun je op het station kopen, of hier online. Wil je later een ov-abonnement aanschaffen of gebruik maken van leeftijdskorting bij de bus? Dan heb je een persoonlijke ov-chipkaart nodig.

2. Zorg voor voldoende saldo
Zorg voor voldoende saldo op de ov-chipkaart. Om te kunnen inchecken heb je per ov-chipkaart minimaal 20 euro saldo nodig. (Tenzij je gebruik maakt van de regeling Samenreiskorting). Het handigst is om saldo op te waarden bij de NS-kaartautomaat. Het is trouwens ook mogelijk om online je saldo te checken.

3. Activeer de ov-chipkaart voor de trein
Een ov-chipkaart dient eenmalig geactiveerd te worden voor de trein. Dat gaat automatisch als je bij de NS-kaartautomaat saldo opwaardeert. Als het saldo ergens anders is opgewaardeerd, dan dien je de ov-chipkaart bij de NS-kaartautomaat te activeren.

4. Check per vervoerder in- en uit
Je kunt nu met de ov-chipkaart gaan reizen. Je moet bij de trein per vervoerder in- en uitchecken. Stap je over van de ene naar de andere NS-trein? Dan hoef je dus niet opnieuw in te checken. Maar als je overstapt van een NS-trein naar bijvoorbeeld een Arriva of Connexxion trein, dan moet je wel eerst bij NS uitchecken, en dan bij de andere vervoerder opnieuw inchecken.

Ben je een keer vergeten uit te checken? In de regel is dat geen probleem. Je kunt op uitcheckgemist.nl aangeven wanneer en waar je bent vergeten uit te checken. Dan krijg je later een reactie van je verzoek. In veel gevallen zal het teveel betaalde bedrag gewoon worden teruggestort. Met NS Extra wordt je zelfs per e-mail geattendeerd dat je bent vergeten uit te checken en kun je dat direct simpel corrigeren.

0 0 stemmen
Artikel waardering
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mw. J.F. Graef
5 jaren geleden

Nog niet eerder heb ik op de OV-chipkaart met de trein gereisd. Mijn kaart, waarop nu ruim
€ 19,00 staat wordt automatisch bijgeladen tot € 20,00 als het tegoed onder de € 5,00 komt. Geeft dat voldoende zekerheid om een heen- en terugreis te maken? Wordt de kaart zo nodig tijdens de reisdag op tijd bijgeladen? Ik kan dit niet uit de informatie opmaken.
Graag uw reactie hierop,
b.v.d. J.F. Graef

Anja van Huuksloot
5 jaren geleden

Hoe weet ik of mijn ov pas geschikt is om per trein te reizen? Weet niet zeker of ik het ooit al gedaan heb. Ik laat mijn kaart altijd op in de Albert Heijn bij zo’n geel oplaadpunt.

Sandra
5 jaren geleden

Ik heb het idee dat een dag retourkaartje incl. E1 toeslag goedkoper is dan de ov chipkaart… Heb ermee gereist voor het eerst maar betaal meer als met kaartje?

norwin r leonora
3 jaren geleden

Ik heb een gratis reis Oscar van RET.waar kan ik allemaal naartoe

geers
2 jaren geleden

wat zin de kosten van bergen op zoom hertogenbosch retour met ov-chipkaart 22-3-2022

C. Nienoord
2 jaren geleden

Heb een OV kaart en ben 74 Jr Wil met de NS trein naar bv Bergen op Zoom. Wil graag een dag voordeelkaart, Moet ik die apart bij mijn Voordeel kaart kopen. Om van de korting te kunnen genieten? Kan ik die ook per internet kopen?

E.A. Reiding
2 jaren geleden

Als ik met de trein reist en er staat 20 euro op de kaart laad hij dan automatisch bij voor terug reis

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  E.A. Reiding

Nee.Je moet altijd zorgen dat er minstens €20 op staat. Als je een er. retour neemt hoef je uiteraard niet meer op te laden..alleen wel door de poortjes scannen..voordat je de trein instapt.

Jan van dijk
1 jaar geleden

Ik lees nergens of de ov kaart die automatisch wordt opgeladen dit ook doet in Westf.(Enschede-Gronau