fbpx

Reizen met de trein zonder ov-chipkaart. Dat kan.

08 jan 2017 19:12

Het is nog steeds mogelijk om zonder ov-chipkaart met de trein te reizen. Sterker nog, als je zeer incidenteel met de trein gaat, is het e-ticket vaak veel aantrekkelijker dan de ov-chipkaart. Via onze prijsvergelijker ontdekt je het beste treinkaartje.

Want als je met de ov-chipkaart met de trein reist, heb je als incidentele treinreiziger minimaal 20 euro saldo nodig om überhaupt te kunnen inchecken. Daarnaast betaal je 7,50 euro aanschaf voor de ov-chipkaart, en blijft die kaart maar 5 jaar geldig. Met een e-ticket betaal je alleen de werkelijke prijs, zonder een kaart met saldo te moeten aanschaffen. Met het e-ticket ben je bovendien niet verplicht in- en uit te checken. Dankzij een barcode kun je wel altijd de ov-chipkaartpoortjes openen. NS is in 2016 een proef gestart waarbij het e-ticket voltarief niet meer hoeft uitgeprint te worden, maar alleen in de NS Reisplanner Extra app getoond hoeft te worden. Deze optie is alleen beschikbaar bij enkele reizen en retours voltarief. Actietreinkaartjes (inclusief groepsretour) die als e-ticket worden geleverd moeten vooralsnog altijd worden uitgeprint.

Treinkaartje op het station kopen
Het is ook nog steeds mogelijk een treinkaartje op het station te kopen. Je betaalt dan één euro extra per treinkaartje. Als je een treinkaartje op het station koopt, dan lijkt dit erg op het ouderwetse papieren treinkaartje. Maar er is wel een belangrijk verschil, het kaartje heeft nu een chip, en wordt daarom ook wel eenmalige chipkaart genoemd. Je bent verplicht per vervoerder in- en uit te checken. Zonder in te checken riskeer je een boete, ook al heb je betaald. NS is in de regel coulant, maar andere vervoerders niet altijd. Ons advies is daarom het e-ticket. Je bespaart dan één euro en riskeert geen boete indien je niet incheckt.

Uitzonderingen
In een aantal gevallen kan een ov-chipkaart voor incidentele treinreizigers toch handiger zijn. Bijvoorbeeld wanneer je samen reist met iemand die een NS abonnement hebt. Als je buiten de spits samen met een vaste klant van NS reist kun je dankzij de regeling Samenreiskorting (onder voorwaarden) 40% korting krijgen. Dat kan met zowel een persoonlijke als een anonieme OV-chipkaart. Ook als je met enige regelmaat met de bus, tram of metro reist ben je vaak duurder uit als je in die vormen van openbaar vervoer een los kaartje wil kopen. Dat geldt helemaal voor kinderen of senioren, die met een persoonlijke ov-chipkaart leeftijdskorting kunnen krijgen. Ook als je geen gebruik maakt van het e-ticket ben je na een aantal reizen duurder uit met de eenmalige chipkaart.

Handige links:

0 0 stemmen
Artikel waardering
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
S.Suharli
6 jaren geleden

hoe moet ik het doen om van de 2e klas naar de 1e klas reizen..met de gekochte actietreinkaart? waar kan ik het melden en betalen en welk soort kaart is het?

Kibrom
6 jaren geleden

Treinkaartje voor 12,50 euro

Kibrom
6 jaren geleden

Heel bedankt

Yersalem
6 jaren geleden

Ik wil de trein kaart

Jw
6 jaren geleden

Internationaal is het ove beleid een lachertje iemand zonder ov-kaart van het station ophalen is in Nederland een kostbare zaak !

jeroen
5 jaren geleden

Hoe kom ik een station uit, door de poortjes zonder overleg kaart ?

jeroen
5 jaren geleden
Antwoord aan  jeroen

O overleg = over kaart

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  jeroen

En over kaart = OV-kaart 🙂
(Irritant die auto aanvulling op de smartphone.)

Een e-ticket heeft een speciale barcode waarmee je de poortjes kunt openen, dus je komt er altijd doorheen.

Beatrice Jansen
5 jaren geleden

Ik heb

BJ
5 jaren geleden

Ik heb al zeker 20 jaar een kortingskaart van de ns. De kortingskaart heb ik dit jaar niet opnieuw besteld. Kan ik mijn kaart nog gebruiken als OV chipkaart?

Groetjes!

Jan
5 jaren geleden

Ik begin er maar niet aan. Stam uit tijd van kaartje kopen aan het loket. Maar de zogenaamde vooruitgang heeft het niet duidelijker gemaakt voor ouderen. Over MEEDOEN gesproken!!!

5 jaren geleden

Ik wil naar Zwolle reizen retour wat is de volg orde

Mark
5 jaren geleden
Antwoord aan  [email protected]

Bij een retourtje is de volgorde normaliter als volgt:
Stap 1: Je gaat ergens heen
Stap 2: Je gaat weer terug…
Zo simpel kan het zijn 🙂

L.Postma
4 jaren geleden

Een gast van me uit Australie komt 2 december a.s. om 6 uur ‘s morgens aan Op Schiphol en moet met de trein naar Harderwijk.
Kan hij op Schiphol een kaartje kopen?
Zo niet, wat dan?

RR Mollevanger
2 jaren geleden

“wanneer je samen reist met iemand die een NS abonnement hebt” op https://www.treinreiziger.nl/reizen-met-de-trein-zonder-ov-chipkaart-dat-kan/

Lijkt mij slecht Nederlands

KirstenB
2 jaren geleden
Antwoord aan  RR Mollevanger

Dat lijkt niet alleen zo, dat is ook zo.